"Подозирам, че ако останем да чакаме Велико народно събрание, ще излязат хора и ще кажат, че за съдебната реформа трябва Вселенски събор."

Така правосъдният министър Христо Иванов коментира в студиото на БНТ дискусиите нужно ли е ВНС, за да се промени конституцията така, както той предлага. 

Иванов каза, че реформата е в "много гореща фаза" и могат да я замразят само депутатите, ако не съберат нужното мнозинство от 160 гласа. Той нарече това сериозна политическа отговорност и призна, че очаква подкрепа и от БСП, и от ДПС, защото става дума за национален приоритет.

Министърът окачестви като "абсолютен медиен балон" факта, че е отложил внасянето на промените вместо за последната седмица на този парламентарен сезон за първата на следващия. Той напомни, че в момента в НС се обсъждат промените в Конституцията и това е най-важно. Самото гласуване така или иначе ще е факт наесен, но така щяло да има повече време за по-широка дискусия.

На въпросна Димитър Цонев все пак ще рискува ли да направи промените с обикновено народно събрание, Иванов отговори:

"Аз няма да рискувам, защото съм убеден, че измененията, които предлагаме, могат да минат и без ВНС. Хората, които се кълнат в решение № 3 на Конституционния съд, излишно фетишизират едно решение на КС. Въпрос на политическа отговорност е дали народните представители ще направят това, или ще отново ще чакаме."

Той обаче призна, че засега не мисли "толкова далече" - за есента, когато ще бъдат сменени и 4-ма съдии от Конституционния съд.

По отношение на търсената подкрепа в парламента Иванов призна, че сам е звъннал на групите на ДПС и БСП и е предложил срещи с тях още на 16 април, когато с премиера Борисов оповестиха идеите си за конституционни промени. В момента обаче имало и "политическа търговия, която тече".

- Имате ли оферти - попита водещият.

- Аз нямам какво да предложа в една търговия. Министърът на правосъдието остава изцяло на полето на аргументите и мисля, че имам артгументи - отговори Иванов.

Според него обаче опозиционните партии ще се затруднят да обяснят как гласуваха по принцип "за" съдебната реформа, ако отхвърлят отделните й детайли.

На въпрос за отношенията му с главния прокурор Сотир Цацаров той каза, че е убеден, че по принцип за важните неща двамата гледат в една посока. 

- Имаме разлики по някакви детайли, но те се преекспонират - поясни Иванов.

- Вие говорите ли си с главния прокурор - попита Димитър Цонев.

- И по телефона говорим, и есемеси си пишем...

- ... И понякога и през медиите, та създавате удоволствие на журналистите - отбеляза водещият.

- Има го и това - съгласи се министърът.

Той обаче пак напомни, че Сотир Цацаров ръководи много важна и тежка институция и че носи огромни отговорности, затова нямало как гледните им точки да са еднакви.

"Аз пък имам да отговарям на чуждите партньори, които очакват една много по-голяма откровеност от България. Трябва да спорим и ще продължаваме да спорим и да гледаме в една посока", каза правосъдният министър.