Европейската комисия съобщи днес, че е приела трансгранична програма за Гърция и България, която ще допринесе за създаване на нови работни места и растеж чрез насърчаване на предприемаческата дейност и подобряване на капацитета на малките и средните предприятия за разширяване на тяхната дейност отвъд местните пазари. Тя е е на стойност 129 млн. евро (близо 251,5 милиона лева), 110 млн. от които осигурява Европейския фонд за регионално развитие, а останалото е национално съфинансиране.

"Тези 250 млн. лева показват как европейският бюджет отива там, където има най-голяма нужда от него. Това са пари за намаляване щетите от бъдещи природни бедствия, по-добър транспорт и повече туристи - все приоритети за региона на Южна България. Крайната цел е повече работни места, благодарение на които по-голям брой хора да живеят по-добре", каза заместник-председателката на Комисията Кристалина Георгиева.

„Програмата, която Европейската комисия прие днес, ще помогне на 11-те гранични региона в България и Гърция да работят заедно и да решават общи проблеми, като например справяне с безработицата и подобряване на социалните услуги за уязвимите общности", заяви комисарката по регионалната политика Корина Крецу. "Новата програма е съсредоточена върху постигането на резултати и ще доведе до реални и видими промени, например по-добра транспортна инфраструктура, по-добро водоснабдяване и възможности за нови работни места.“

Приоритети в програмата са конкурентоспособността и иновациите, устойчивостта и приспособимостта към климата,  по-добрите транспорти и съобщителни връзки и социалното приобщаване в трансграничния район, съобщи Комисията.

Програмата, която обхваща 11 гръцки и български региона, ще подобри също трансграничното сътрудничество за по-добра защита на местното население от рискове от наводнения. Тя ще развива и насърчава културното и природното наследство, управлението на водните ресурси, ще разшири социалното предприемачество, което би довело до увеличаване на заетостта в социални предприятия и до повече социални услуги за уязвимите общности, се казва още в съобщението.