Трети ден. Бурята около едно музикално изпълнение от събора на ДПС в Исперих в събота още не е затихнала. Дори напротив.

След като турският певец Фарук Йълмаз изпя познатата на всички българи „Кой уши байряка“, продължи същата мелодия, но с... турски думи. Както Клуб Z информира първи, това е народна песен, която е била пята и на български, и на турски. Докато на български е за Райна Княгиня, на турски е за хубавата Райме.

Фарук Йълмаз обикаля Балканите и събира народни песни, които излъчва в своето шоу. Когато посетил село Борино в Родопите, той чул песента за Райме и записал изпълнението й на видео, което излъчил в своето шоу. Ето го:

След като кметът на Панагюрище Никола Белишки поиска с открито писмо извинение от ДПС, млади хора в града се организират да изпълнят масово песента за „Райна Княгиня“ на 3 октомври в центъра на Панагюрище. Това съобщи Иван Хаинов в сутрешния блок на бТВ. Потомката на Захари Стоянов Тоня Борисова го поздрави за инициативата.

„Тази песен е химн на Панагюрище и аз се радвам, че българите реагират спонтанно и от душа“.

Социалният антрополог Харалан Александров обясни бурната реакция с „границите на идентичността, които на този етап все още са чувствителни и не трябва да се преминават“.

Популярният български певец от турски произход Орхан Мурад изключи изпълнението да е било провокация:

„Не бива да се търси под вола теле, Фарук Йълмаз дори не знае български, не знае и контекста, със сигурност е бил добронамерен“.

В същото време по Нова телевизия бе разисквана същата тема. Депутатът от ВМРО Юлиян Георгиев нарече изпълнението на събора на ДПС „гавра“. Бившата спортна министърка Мариана Георгиева от ДПС отхвърли обвинението:

„Тази лексема – имам предвид „гавра“, не присъства в речника на ДПС“.