Американският президент Барак Обама лично подписва съгласието си определен враг на САЩ да бъде ликвидиран.

Това пише специализираният сайт "Интерсепт". Оттам не споменават откъде имат информацията и изрично посочват, че ще го наричат "източник". Той огласява редица тайни документи.

Обама лично е одобрил програмата за ликвидиране на врагове.

По всяка вероятност обаче "източникът" е бившият служител на американската Агенция за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън. Още повече "Интерсепт" е онлайн платформа, специално създадена да публикува отгласените от него документи. Така поне гласят сведенията за нея в Уикипедия. Освен това, за "Интерсепт" работи журналистът Глен Грийнуолд - един от първите, започнал да публикува разкритията на Сноудън. А „Дръдж рипорт“ направо пусна линк със заглавие за Сноудън към новата публикация, като обяви, че става дума за поредни разкрития на беглеца, който се укрива в Русия.

В новите документи се съдържат сведения за убийства чрез дронове на хора, обявени за опасни за САЩ.

През май 2013 г. Обама подписа документ, одобряващ рамките и условията за използването на сила при антитерористични операции зад граница. Те са в сила и днес, коментира пред "Интерсепт" висш служител на администрацията.

От идентифицирането на врага до ликвидирането му обаче се извършва цяла верига от действия. Първо разузнаването определя потенциалните обекти. След това се изготвят портрети на заподозрените и опасностите, които те биха могли да представляват. Всичко това се събира заедно и се синтезира във формат, наречен "бейзболна картичка". Тези данни биват комбинирани с оперативна информация и поставяни заедно в електронна папка. Тя вече е предназначена за "по-висши ешелони".

Една цел отнема на президента 58 дни за одобряване на нейното ликвидиране. След като Обама каже "да", американските сили имат на разположение 60 дни да нанесат смъртоносния удар.

 

Ненадеждна информация

 

Проблемът обаче е, че тази информация често може да се окаже грешна поради начина, по който се събира, твърди "източникът" на "Интерсепт". Тя е предимно от прехванати телефонни разговори или компютърна кореспонденция и често се интерпретира съвсем свободно.

"Методът не е надежден. Вие разчитате на факта, че разполагате с всички тези много мощни машини, способни да събират невероятни количества информация. Това обаче може да накара хората, замесени в тези убийства, да смятат, че разполагат с власт едва ли не колкото Бог", отбелязва прикритият от изданието "източник".

В необявените официално военни зони американската армия разчита предимно на сигнално-радиоелектронното разузнаване и контраразузнаване, известно като SIGINT. С негова помощ обектите биват идентифицирани, издирвани и накрая убивани. В цитираните от "източника" на "Инттерсепт" документи се признава, че този метод не е добър. Но разговорите по телефона и съобщенията по електронната поща са главният метод за намиране, следене и ликвидиране на целите. "Източникът" се натъкнал на "безброй такива случаи", в които се разчитало единствено на събраните по този начин огромни количества данни. Това от своя страна би могло да доведе до убийството на много невинни хора.

Така например в периода януари 2012-февруари 2013 гт. в Афганистан при въздушни удари с дронове били убити над 200 души. Само 35 от тях подлежали на ликвидиране според американските списъци. В един отрязък от пет месеца 90 на сто от загиналите изобщо не били сред нарочените.

Жители на Пакистан горят знамето на САЩ при протест срещу убийството на невинни
цивилни, извършено при американска атака с дрон срещу талибани.

Мното по-ужасяващи може да се окажат данните от Сомалия и Йемен. Там обаче възможностите за събиране на разузнавателни данни са много по-малки.

Хората, участващи в специалните операции, обаче имат съвсем друго мислене. Ето какво смятат те за хората, издирвани от САЩ с цел евентуално ликвидиране с дронове: "Те нямат права. Те нямат достойнство. Те са само селектор за един анализатор."

"Вие дори не ги наричате по име. Всичко това допринася за тяхната дехуманизация, преди още да сте се изправили пред моралната дилема дали това е законно убийство или не е", споделя "източникът".

Американците действат така, че всеки, заловен в района, е виновен по презумпция.

Според документите обаче американските военни обявяват ликвидираните с инициалите EKIA - “enemy killed in action”, или "враг, убит в бой". За такива биват обявявани и невинните загинали. А когато се появят сведения за цивилни жертви при въздушни удари, правителството във Вашингтон ги омаловажава, като твърди, че това са "преувеличения, ако не и лъжи".

Барак Обама одобрил ликвидирането на 16 души в Йемен и 4-ма в Сомалия, се казва още в документите, огласени от "източника". Само че в арабската държава били унищожени 200 души, а в африканската страна - между четирима и осем.

 

Разстоянията затрудняват убийствата

 

Географията също оказва влияние на смъртоносната кампания. В Афганистан и Ирак например ударите се извършват много по-бързо. До голяма степен това се дължи на факта, че тези две страни са обявени за военни зони. А в Ирак САЩ са в състояние да започват атаките си от бази, по-близко разположени до нарочените за ликвидиране хора.

Докато в Сомалия и Йемен, които не са обявени за военни зони, ударите се извършват при по-строги ограничения. Стратезите твърдят, че се натъкват на редица бюрократични спънки, преди да получат разрешение да убиват.

Но дори Обама да одобри обект за ликвидиране в Йемен или Сомалия, разстоянията представляват голямо предизвикателство. Този проблем е описан в документите като "тирания на разстоянията". 80 на сто от операциите за ликвидиране в Ирак са били извършени в диапазон до 150 километра от една военновъздушна база. В Йемен средното разстояние обаче е 450 километра, а в Сомалия - 1000. И поради това идентифицирането на една цел в африканската държава средно отнема по 6 години. За сметка на това убийстовто се извършва средно 8,3 месеца, след като Обама го одобри.