„Това е някакъв ужасяващ примитивизъм“. Така адвокат Николай Хаджигенов определи позицията на музиканта Костадин Георгиев – Коцето Калки по инцидента край Средец, при който афганистанец загина от изстрелян от български граничен полицай патрон. Повод за срещата им в студиото на Нова телевизия бе участието на Калки в неделния протест в защита на граничаря Вълкан Хамбарлиев. Снимка на музиканта, който държи надпис „Това не са бежанци. Това са нашественици“, стана изключително популярна в социалните мрежи.

Когато хора, които са въоръжени, преминават нелегално държавната ни граница, за мен тези хора са с нечисти намерения. Те идват тук, за да направят някакво зло“, каза Георгиев.

Водещите репликираха, че няма данни някой от 54-мата афганистанци да е бил въоръжен.

Това е някакакъв ужасяващ примитивизъм. Коцето отива на митинг в защита на човек, който е застрелял невъоръжен човек в квартал на Бургас на практика, Средец е на повече от 30 км от границата. Това е някакъв див фашизъм и социализъм. Тогава убиваха тия, които излизаха навън, сега убиват тези, които влизат“, репликира го Николай Хаджигенов, известен с критиките си към МВР адвокат.

Според него проблемът е, че българското МВР убива по няколко души българи годишно, „но афганистанците кучета ги яли“.

„Защото МВР убива безнаказано“.

„Видяхме как старците са били ограбени. Значи имаме пропуск в нашата национална сигурност. Как идват с толкова хиляди евра, за да купуват коли?“, попита Калки, а водещите го попитаха откъде има тази информация, защото старецът в репортажа казал, че те дошли само да попитат за хляб.

„Гледам видеа в интернет“, отговори музикантът и нарече пристигащите имигранти „с рисков профил“.

„Вие също имате рисков профил“, каза Хаджигенов.

Според него всяка употреба на оръжие е възможна единствено и само, когато има заплаха за живота. И ако те са били терористи, то тогава тримата полицаи е нямало да могат да ги спрат.

„Тяхната цел е част от един по-голям план – програмирана подмяна на населението на цяла Европа“, описа цялата ситуация Калки и отново цитира видеа от интернет.

"Фашизмът и социализмът се връщат", заключи адвокат Хаджигенов.