Европейският парламент отхвърли правила, предложени от Европейската комисия, които овластяват държавите-членки да ограничават и забраняват на територията си продажбите и използването на генномодифицирани храни и фуражи, одобрени от ЕС, без да се мотивират с научни доказателства.

Депутатите гласуваха с 577 на 75 гласа против предложението, а 38 от тях се въздържаха. 

Гласуването даде ясен сигнал на Европейската комисия. Tова предложение би обърнало с главата надолу постигнатото в единния пазар и митническия съюз", каза докладчикът по темата Джовани Ла Виа (ЕНП, Италия), който препоръча на колегите си да гласуват против.

Мнозинството от евродепутатите се обяви срещу предложението, защото според тях то може да доведе до възстановяване на граничния и митническия контрол между държавите, допускащи и забраняващи вноса и употребата на генномодифицирани организми (ГМО).

През април тази година влезе в сила законодателство, което позволява на държавите-членки да забраняват на своя територия отглеждането на ГМО, одобрени на европейско ниво. Комисията смяташе, че такава възможност трябва да се предвиди и за продажбите и използването на такива продукти. Сега разрешенията са тях ще се дават на ниво ЕС - от Съвета на министрите по предложение на Комисията. След отрицателния вот тя може или да оттегли или да промени предложението.

До момента ЕС е одобрил вноса на над 60 генномодифицирани продукти, главно от Северна и Южна Америка и е разрешил да се отглежда един сорт генномодифицирана царевица.