Кой ще наследи Бан Ки Мун начело на ООН? Битката за следващия генерален секретар на международната организация става все по-гореща, макар все още задкулисна.

Вторият мандат на Бан Ки Мун изтича в края на тази година, трети не е възможен.

Въпросът с ясен отговор е, че според неписания ротационен принцип дипломат номер 1 на света би следвало да е представител на държава от Източна Европа. Проблемът е кого ще подкрепи Русия, която в Съвета за сигурност на ООН има право на вето. Ерго - ключът е в ръцете на Владимир Путин.

Заради напрежението между Москва и Запада (войната в Източна Украйна, наложените санкции, руски бомбардировачи в небето на Сирия) Кремъл няма да подкрепи кандидатура от държава членка на НАТО, смятат опитни дипломати.

Всички вероятни имена, завъртeли се до този момент, са на политици от натовски държави. Да назовем някои от тях – българките Ирина Бокова и Кристалина Георгиева, бившия президент на Словения Данило Тюрк и външната министърка на Хърватия Весна Пусич.

Освен по неписаното правило следващият генерален секретар да е от Източна Европа, за пръв път се заговори, че постът би трябвало да бъде поверен на жена. На това условие отговарят три от обсъжданите кандидатури – Бокова, Георгиева и Пусич.

Сред официално номинираните единствен по вкуса на Кремъл би следвало да е бившият външен министър на Македония Сърджан Керим – западната ни съседка нито е членка на ЕС, нито на НАТО. Керим е апаратчик от времето на Югославия. Според запознати изгледите му да оглави ООН клонят към нула. Не защото е мюсюлманин и това би било интересен експеримент и прецедент. Голямо е бремето на комунистическото му минало.

В публичното пространство се завъртя и името на Ангела Меркел, макар Германия да не е в Източна Европа. Канцлерката се слави като най-влиятелната жена в света. У нас някои дори твърдят, че самата тя била изявила подобно желание. Това е чиста проба слух. Първо Меркел публично отрече да има подобна амбиция. Ако би се кандидатирала, всички в Германия ще си помислят, че тя де факто дава оставка като канцлерка. Което пък би било признание, че се е провалила. От страх, че ще загуби парламентарните избори догодина заради твърдата й политика по бежанската криза, тя бяга отвъд океана. Всеки друг политик би могъл да го стори, но не и Меркел.

Тя добре знае също, че няма шанс да оглави ООН. Меркел твърдо отстоява позиции. Държавите с право на вето никога не биха допуснали една безспорно силна личност, която не се влияе от посоката на вятъра, да стане генерален секретар на международната организация.

Ангела Меркел ще си носи кръста докрай в Германия.

Сега за пръв път генерален секретар на международната организация ще се избира по нова процедура. Отрежда се по-голяма роля на Общото събрание на ООН. Досега то гласуваше решението на Съвета за сигурност про форма. Одобряваше предложението на петте постоянни членки на Съвета – САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай. Този път кандидатите да оглавят ООН ще бъдат изслушвани от Общото събрание. Целта е по-голяма прозрачност.

"Каквато и да е процедурата, в крайна сметка Вашингтон и Москва ще определят следващия генерален секретар", пише в. "Ди Пресе", позовавйки се на високопоставен дипломат от ООН.

Влиятелният австрийски всекидневник се спира на българските кандидатури:

"Списъкът с потенциалните кандидати е дълъг, но най-интересното бойно поле около номинациите в момента е в България. Там се позиционират две жени – генералната директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова от месеци лобира сама за себе си и дори твърди, че имала руска подкрепа. Все пак тя поддържа добри отношения с Москва. Бедата й е, че нейната кандидатура беше подкрепяна от предишното социалистическо правителство на България. Сегашният премиер Бойко Борисов все още не е взел решение.

Към това трябва да се прибави и че тя има конкурентка в лицето на вицешефката на Европейската комисия Кристалина Георгиева, която е с голям международен авторитет. След като Бан Ки Мун я привлече в ключов ресор за финансиране на хуманитарна помощ, това се изтълкува като негов знак, че тя е сред топ-фаворите му да го наследи като генерален секретар на ООН."