Обичайно при струпване на няколко почивни дни един след друг, София се опразва и по улиците не можеш да зърнеш жива душа. Възможно е традицията да бъде нарушена край предстоящите празници – защото в събота вечер предстои Нощта на музеите. 48 арт дестинации очакват посетители – изложби, ателиета, представления, концерти и какво ли още не. Всичко, разбира се, с вход свободен. Предлагаме ви кратка разходка с препоръки за предстоящата Нощ, за да не пропуснете местата, които не бива да пропускате.

Между 19 и 20 часа непременно трябва да се отбиете в галерия „Ракурси“. Там през целия ден (до 22 ч.) ще може да се види изложба с илюстрации на Ясен Гюзелев по „Декамерон“ от Бокачо. Самият автор ще се срещне с почитателите си от 19 ч.

Друга знакова изложба е „Иван Мърквичка и новата българска живопис“ в Националната художествена галерия, филиал Двореца. Вече ви разказахме за нея, свободният вход в събота е гаранция за сериозен наплив от посетители. Решението дали да се спуснете с тях безплатно, или да разгледате експозицията спокойно в друг ден си е ваше.

Не пропускайте и изложбата „Евдокия Петева-Филова – Завръщане в двореца“, подредена преди дни в Националния етнографски музей. Посветена е на една забележителна жена, сред най-ярките личности в културата преди 1944 г. – Евдокия Петева, съпруга на Богдан Филов.

Интересно изглежда и предложението в изложбената зала на Държавна агенция Архиви – в малката зала, скрита зад бившия Партиен дом, от 18 до 23 часа ще може да се разгледа експозицията „Мисия пътешественик“, която проследява живота на първата българска пътешественичка на ХХ век – Люба Кутинчева (1910 – 1998).

Въпреки че вече настойчиво препоръчахме от 19 до 20 часа да сте в галерия „Ракурси“, от 19,30 ч. има и друго събитие, което си струва (но предполагаме, че не е проблем и да позакъснеете, тези дни слънцето залязва късно). В този час е откриването на обновената фасада на къщата на Пейо Яворов – сграда с огромна стойност за българската култура, която от десетилетия тънеше в разруха. Вътре няма да може да се влезе, но нека видим дали поне външно е върната част от блясъка ѝ, както обещаха от Министерството на културата.

Разбира се, на разположение са и всички други светилища на български писатели (е, освен това на Смирненски – сграда в ужасно състояние, в която не е безопасно да се влиза) – на Иван Вазов, Вапцаров, Петко и Пенчо Славейкови, Димитър Димов, литературния кабинет на Любомир Башев.

Има добри предложения за меломаните. Ако ви се ходи чак до Нов български университет например, там между 17 и 21 часа ще звучи първо орган, а след това предстои симфоничен концерт. Почитателите на старинна музика следва да са в Музея за история на София от 22,30 часа, а за любителите на духова от 18 до 20 часа в Националния военноисторически музей ще свири Гвардейския представителен духов оркестър. В музея на Панчо Владигеров ще има концерт с негови творби от 20 до 21 часа.

Интересно е предложението и на Двореца – там след 21 часа ще звучи музика на клавесин от Версайския дворец. Почитателите на съвременните ритми пък могат да се насладят на концерт на Lilly of the West в Софийската градска художествена галерия от 21 часа.

Разбира се, основното достойнство на Нощта на музиката са самите музеи и експозициите в тях – нищо, че може да ги видим и в петък или неделя. Усещането да си част от ентусиазираната тълпа всяка година е изключително зареждащо, за да си струват дългите опашки. И този път ще слушаме възторжена детска глъч край препарираните зверове в Националния природонаучен музей; ще съпреживеем „Форми на съпротивата“ в Софийска градска и ще тънем в мълчание в криптата на „Александър Невски“. Ще събираме и прословутите печати върху картата, по която сновем из софийските улици.

А накрая може дори да се включим и в томболата с награди – ако сме събрали маркери от поне пет дестинации. Е, усещането в Нощта на музеите е толкова магнетично, че надали ще се ограничим само до пет…

Вижте пълната програма на Нощта на музеите заедно с картата с точките на събитието (кликнете за по-голям размер на изображенията):

http://www.ploshtadslaveikov.com/wp-content/uploads/2016/05/muzei2.jpg

 

Площад "Славейков"