Бившите лидери съвсем не се лишават от големите пари, след като сдадат властта.

Много от тях изкарват огромни хонорари от лекции или от работа като консултанти на различни световни компании или проекти. Или просто като - "фигуранти". Не се чудете, има и такава "професия".

Много е вероятно те да са си подсигурили тези приходи още докато са били на валст. Вероятно тогава те са изградили контактите с тези, които ги вземат на работа след оттеглянето им.

Само преди десетина дни стана ясно, че бившият полски президент Александър Квашневски е влязъл в борда на директорите на "Бурисма холдингс" - най-голямата украинска частна газодобивна компания.

Членството на Квашневски в борда бе разкрито от американския журналист Макс Съдън. Броени дни по-рано пак той съобщи, че на хранилка в същата компания е не кой да е, а Хънтър Байдън - синът на настоящия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън.

Хънтър Байдън (вдясно) слиза от самолета на вицепрезидента заедно с баща си Джо Байдън и дъщеря си Финигън.

В интервю за в. "Газета виборча" Александър Квашневски признава, че е член на независим директорски съвет, който изпълнява консултантски функции, но не е свързан с дейността на компанията и че се занимава в него с политически прогнози. Полският експрезидент изтъкна, че не вижда нищо осъдително, че от една страна е критикувал политиката на сваления украински президент Виктор Янукович, а от друга е консултирал компания, чийто собственик е Микола Злочевски - бивш министър от екипа му. Квашневски не ппожела да каже колко пари взима от "Бурисма холдингс". Със сигурност обаче сумата не е никак малка.

Не трябва да се забравя, че до ноември 2013 г. Александър Квашневски е специален пратеник на ЕС в Украйна. Преди краха на преговорите с Янукович, който доведе до демонстрациите и протестите на киевския Майдан, Квашневски  бе направил 27 посещения в Украйна заедно с бившия председател на Европейския парламент Пат Кокс. След като опозицията пое властта в Киев, Квашневски недвусмислено подкрепи новото правителство и европейските амбиции на Киев. както се вижда, вероятно при тези визити в Украйна си е уредил и добра работа.

Александър Квашневски е в борда на украинска газодобивна компания и консултира Нурсултан Назарбаев. Снимки БГНЕС

От 2010 г. Квашневски консултира срещу заплащане и властите в Казахстан. Това е една от най-богатите държави в Централна Азия, лежи върху петрол и на такива страни лесно се прощава авторитарното управление в името на бъдещи печалби. А Казахстан има само един президент в историята си. Това е Нурсултан Назарбаев, който е на власт от самото обявяване на независимостта през 1991 г.

Заедно с Квашневски в тази консултантска група влизат бившият канцлер на Австрия Алфред Гузенбауер, италиански експремиер и ексшеф на Еврокомисията Романо Проди, някогашният испански външен министър Марселино Ореха. 
Наскоро британски медии съобщиха, че сред консултантите на Назарбаев е и бившият премиер на Обединеното кралство Тони Блеър. И докато останалите не съобщават колко получават, за Блеър се говори за сума между 12 и 14 милиона долара годишно.

Освен че консултира президента на Казахстан, Тони Блеър лобира и за членството на Албания в ЕС.

През октомври 2013 г. Тони Блеър бе нает от правителството на Албания да лобира за бъдещото й членство в ЕС. Тя подаде молба за интеграция през 2009 г. Британският експремиер заяви,че няма да получава пари за услугите си. На което веднага се намериха хора, които контрираха, че това ще бъде точно така, но по официални документи. А колко ще вземе по другия начин, под формата на подаръци, е друг въпрос.

Най-скандална - поне по стандартите на Западна Европа, е настоящата работа на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер. След като падна от власт през 2005 г., той оглави Съвета на акционерите на "Северен поток" и заработва по 1 милион евро годишно. Това прави 4 пъти повече от канцлерската му заплата.

Проблемът е, че "Северен поток" е руска креатура, а отношенията на Запада с Москва сериозно се обтегнаха през последните години. Чашата преля преди месец, когато Шрьодер бе заснет да се прегръща с руския президент Владимир Путин на честването на 70-ия си рожден ден, организирано специално в Санкт Петербург.

Герхард Шрьодер се прегръща с Владимир Путин (човекът в гръб с плешивото теме) на 70-годишния си юбилей в Санкт Петербург.

Още по-хубаво е, когато и двамата съпрузи са били в политиката. Така и хонорарите след излизането им са доста по-големи.
Такъв е случаят с бившия президент на САЩ (1993-2001) Бил Клинтън и съпругата му Хилъри, която бе държавен секретар от 2009 до 2013 г.

Съпрузите Клинтън печелят днес от хонорари повече, отколкото бяха заплатите им, когато бяха в политиката.

При това Хилъри вече изпревари мъжа си. Допреди година Бил печелеше повече от нея от публични лекции. Но веднага след като напусна политиката, Хилъри взе общо 400 000 долара за две лекции на конференции на банката "Голдман Сакс". Така хонорарите й надскочиха тарифите на експрезидента.

Преди година британските таблоиди гръмнаха, че солидни хонорари взима и френският експрезидент Никола Саркози. Според изданията тарифите му не слизат под 180 000 евро на час. Публикациите бяха по повод слуховете, че Саркози има намерение да започне бизнес в Обединеното кралство.

Тарифите на Никола Саркози за лекции са твърде високи.

Веднага след рухването на СССР, единственият президент на Съветския съюз, бе един от най-търсените лектори. Бащата на "перестройката" Михаил Горбачов натрупа милиони от лекции и консултантска дейност. Твърди се, че Горби е оценен на 100 000-150 000 евро за лекция. Най-големият удар обаче съветският вожд направи с реклама за прочутата дизайнерска фирма "Луи Вюитон". За това си "падение" той бе оплют в родината си.

Чудесно заработва като консултант на правителства и подалият оставка заради сексафера бивш шеф на Международния валутен фонд Доминик Сторос-Кан. Преди три години камериерка в нюйоркски хотел го обвини в изнасилване. ДСК, както го наричат всички, се измъкна сух от правосъдието със споразумение. Говори се, че осигурил доживот шоколадовата прислужница.

Скандалът сложи край на политическата кариера на ДСК. Той бе най-вероятният бъдещ президент на Франция, но излезе от играта след разкритията за сексуалните му подвизи. Но намери друга печеливша ниша. Откакто напусна политиката през 2011, обиколи света, за да съветва правителства - на Сърбия и на Южен Судан, или компании, основно в Русия. 

Никой не разкрива колко прибира Доминик, но със сигурност са милиони, коментират спецове във Франция.

Строс-Кан изглеждаше много подтиснат в съдебната зала в Ню Йорк през 2011 г., 

Най-сладко е обаче, когато подобни бивши величия прибират огромни суми в ролята на "фигуранти". Предприемчиви люде организират вечери, на които присъства някакъв "богопомазан". Кувертът, за да попаднеш на такова хайлаф събитие, обаче е 20 000, 50 000, 100 000 евро, в зависимост от популярността на госта. А той, без да прави нищо, а просто се храни и умно кима с глава, лапа тлъст процент.