Посолството на Франция в София реагира на задочния спор между току що отпътувалия от България бивш посланик на страната Ксавие Лапер дьо Кабан и шефа на Националния исторически музей Божидар Димитров. По-рано през деня дипломатът реагира в туитър, че ако нямаше дипломатически статут, би дал Димитров на съд. Причината - публикации, според които посланикът бил присвоил 500 хил. евро, предназначени за българската изложба в Лувъра, позоваващи се на Димитров.

Ето какво се казва в официалната позиция на мисията на Франция в София:

"Изключително тежки обвинения се отправят към посолство на Франция и, поименно, към редица негови служители, от г-н Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

Г-н Димитров спекулира с изразходването на бюджета на организираната в Лувъра изложба "Епопея на тракийските царе", без да представя каквито и да е доказателства.

Недостойните му думи не правят чест на френско-българското културно сътрудничество и са странен начин за признаване усилията на Франция да покаже съкровищата на българската култура в чужбина."

В сайта си от посолството дават и линк към документацията за събираните дарения, похарчените средства и дейностите по организация на изложбата "Епопея на тракийските царе" в най-известния музей в света - една от гордостите на министъра на културата Вежди Рашидов.

Експозицията бе между 15 април и 15 юли 2015 г. и в отчета за дейността на Комитета за подпомагане на изложбата на български антики в "Лувъра", в чийто Управителен съвет е дьо Кабан, подробно се изброява кой е дарил средства и конкретно колко лева и евро за платени от организацията и за какви цели. Представени са годишните финансови отчети и отчети за дейността за 2014 и 2015 г. Според отчета всички средства са използвани за описаните дейности и от тях при приключването на финансовата 2015г. са останали само 107 лв.

Платените дейности включват транспортни разходи за експонати, заснемане на видеоматериали, откупуване на авторски права, издаване на каталози, пътуване на представители на български музеи за изложбата със съпътстващи събития и на учени за семинар в Париж, както и на реципрочна изложба на Лувъра в България.

Документите от отчета могат да се видят тук.