Определеният сутрешен интервал от време за пазаруване, когато в магазините се допускат само хора над 60-годишна възраст, може да отпадне. Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев, който се очаква днес да пусне нови заповеди с актуализация на мерките срещу разпространието на коронавируса, след като правителството реши да удължи извънредната епидемична обстановка до 30 юни. 

Часът за пазар за възрастни може да отпадне, защото хората вече са свикнали да спазват дистанция в магазините, управителите им също се справят с мерките. Остава препоръката в малки бакалии и кварталните аптеки и дрогерии да влизат по 1-2-ма души едновременно, поясни още Ананиев.

Министърът, както по-рано и премиерът Бойко Борисов, уточни, че "няма нищо ново" в ситуацията, въпреки удължения срок на извънредната епидемична обстановка. 

След като вече се провеждат футболни мачове от Първа лига с публика и се видя, че на трибуните хората не спазват дистанция, Ананиев обясни, че се водят разговори с клубове. Целта е да се направи така, че стюардите на стадиона да се грижат за това феновете да бъдат през една седалка, за да няма висок риск от разпространение на зараза. 

Ананиев иначе потвърди, че новите му заповеди ще съдържат следните неща: маските остават задължителни в градския транспорт. Причината - в него няма как да се гарантира и практикува спазване на физическа дистанция между хората. На всички останали закрити обществени места маските са "горещо препоръчителни", но не задължителни. Министърът даде за пример кина, театри и т.н. 

В моловете маските не са задължителни, защото там има служители, които могат да подканват хората и да следят дали се спазва нужната социална дистанция - нещо, което в градския транспорт няма как да става. 

След 15 юни кина и театри ще могат да работят на 50% от капацитета на залите си, а не на 30%, както е сега. 

Мерките за спазване на дистанция и постоянна хигиена и дезинфекция остават. 

Остава и забраната за влизане на хора от трети страни на територията на България, каза още министърът. Трети страни са тези извън ЕС, като изключение се прави към момента само за Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина.

Няма промяна и в досегашните мерки за българите, които се прибират от чужбина. 

"Ще продължат наблюденията ни, тестването в социални домове за възрастни хора, където има висок риск от заразяване с COVID-19, ще наблюдаваме и болниците, тъй като нараства броят на заболелите медицински лица", каза още министърът.

Очаквайте подробности