Временно загубената война на Ахмед Доган (разбирай - на фирма "Хермес солар" ООД-София) срещу бутането на "оранжерията" в летния му сарай придоби нов обрат - ВАС отменя решението на бургаския административен съд, който бе обявил за законна заповедта за събаряне. 

Неин автор е община Бургас, в частност зам.-кметът по строителството. Който сега не е се е явил на производството пред ВАС, само е пратил представител - юрисконсулта.

Друго любопитно е, че прокуратурата е била за бутането, т.е. - против жалбата на фирмата, която официално притежава комплекса на Росенец (по-известен сред местните като Отманли, б.р.) 

Тричленен състав на Върховния административен съд приема, че жалбата на "Хермес..." срещу решението на Адинистративен съд-Бургас (АСБ) е допустима и обоснована. Фирмата "хазяин" на почетния председател твърди, че първоинстанционният съд неправилно е приел, че не е налице неяснота относно кметската заповед за премахване.

Напротив - експертиза сочи, че на площ от около декар - нищо че първо се твърдяха 500 кв. м, се касае не за незаконно строителство, а за преместваем обект. Той е Г-образен и ВАС го описва старателно:

"... процесният обект представлява сглобяема постройка от метална конструкция с три свързани части – А, Б и В... които са с размери: част А – дължина 50 м и ширина 8 м, с площ около 400 кв. м; част Б – дължина 26 м и ширина 8 м и площ около 208 кв. м; част В – дължина 38 м и ширина 8 м, с площ около 304 кв. м, или обща площ на трите части около 912 кв. м".

Констатирано е също така от вещо лице, че конструкцията се състои от дъгообразни ферми на разстояние през 2 м, които са върху стоманобетонен фундамент и са покрити с поликарбонат.

Според вещото лице обаче процесната постройка е преместваем обект, поставена е без да има трайна връзка с терена, монтирана е на място от "заготвени предварително в работилница конструктивни елементи, свързани с болтова връзка, като ивичният стоманобетонов фундаментен елемент може лесно да се демонтира и се възстанови първоначалният вид на терена".

Вещото лице е констатирало също така, че описаният в заповедта обект съответства по местоположение и конфигурация на установения при огледа на място, като разликата е в размерите и площта.

Върховните съдии посочват и разминаване в предназначението на оранжерията - или по-скоро оранжериите:

"... за част А вещото лице е посочило, че представлява „склад на декоративна растителност“.

ВАС стига до извода, че първоинстанционните съдии не са съобразили, че "се установява наличието на три отделни части на процесния обект, които са с размери несъответстващи на посоченото от административния орган", но неправилно в Бургас са си извадили извода, че това е обстоятелство, "което позволява в достатъчна степен да бъде индивидуализиран обектът на премахване".

Нямало и нито едно доказателство за приетото от съдиите в АС-Бургас, че оранжерията е изградена през 2016 г.

"По изложените съображения обжалваното решение следва да бъде отменено като постановено при съществено нарушение на съдопроизводствени правила, а делото бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на Административен съд – Бургас, при което съдът следва да се произнесе относно законосъобразността на оспорения административен акт..." и пр., пишат от ВАС.

Практически тричленката върховни съдии връща казуса отново за гледане в първата инстанция - АСБ. Решението е окончателно.