В 3:30 ч днес президентът на Русия Владимир Путин обяви началното на "военна операция" - а всъщност широкомащабни военни действия в територията на Украйна.

В следващите часове стана ясно, че руските военни са навлезли в страната практически едновременно с изявлението на Путин. В Украйна бе обявено извънредно положение, до много градове се чуваха експлозии, започна евакуация.

По-късно стана ясно, че Русия е ударила множество военни летища и други военни цели в страната.

 

***

 

Международната реакция дойде бързо - и САЩ, и ЕС, и мнозинството държави по света осъдиха инвазията моментално. И обещаха нови, възможно най-строги санкции срещу Русия. Някои от съюзниците на Путин - Сърбия и Китай - се опитаха плахо да го подкрепят, но и те препоръчаха спиране на военните действия и търсене на дипломатическо решение.

Единодушно българска реакция се оказа по-голямо предизвикателство. Премиерът Кирил Петков реагира бързо, осъждайки агресията на Путин и подкрепяйки нови санкции, но президентът Румен Радев се изказа по-меко, а министърът на отбраната Стефан Янев направо повтори пропагандата на руските държавни медии - че това не било война, а военна операция.

Добрата новина е, че президент и премиер изразиха готовност да се погрижат за българите в Украйна, искащи евакуация.

И в парламента се оказа предизвикателство да се подкрепи декларация, осъждаща Русия и обявяваща готовност за повече санкции срещу Путиновия режим - БСП гласуваха "въздържал се", заедно с двама депутати от "Продължаваме промяната". Очаквано, "Възраждане" бяха против.

 

***

 

Междувременно руски танкове и хеликоптери навлизаха все по-дълбоко в Украйна - не само в признатите от Русия за независими Донецка и Луганска република, но и към столицата Киев.

Основна теза на Путин е, че се опитва да елиминира военните сили на Украйна и да я "денацифицира", според западните наблюдатели целта е превземане на столицата и сваляне на легитимното украинско правителство.

 

***

 

Великобритания първа обяви наистина строги мерки, последвана от Австралия и САЩ. В ЕС обсъждаха детайлите около санкциите до късно вечерта. В крайна сметка стана ясно, че ограниченията ще са сериозни, като ще се гласуват утре от външните министри на Съюза, но няма да се спира системата за банкови разплащания SWIFT.

Започнаха да се изказват и разнообразни мнения по повод кризата. Премиерът Кирил Петков увери, че няма шанс Русия да нападне нас. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък в изненадващо съзвучие предрече, че "ние последни ще пострадаме". Бившият военен министър Велизар Шаламанов обяви, че трябва да се борим срещу руската дезинформация у нас. А редица психолози по света диагностицираха Путин с "цезарска лудост", обща фраза за вяра в собствената си божественост, присъща на някои лидери.

 

***

 

Русия обяви, че е постигнала целите си, Украйна - че Путин се е провалил. Руснаците се похвалиха с ударени военни цели, украинците - с пленени руски военни. Вечерта започнаха сериозните удари срещу градове като Харков и Мариупол.

Хиляди излязоха на протести в руски градове срещу инвазията на собствения си президент. Очаквано, над 700 души бяха арестувани. Протест имаше пред руското посолство в България, а полицията реши да охранява за всеки случай МОЧА в столицата.

 

***

 

Действията на Москва ще струват скъпо на икономиката й - рублата се срина до рекордните 100 рубли за евро, руската борса падна, а до края на деня местните компании загубиха 70 млрд. долара от стойността си. Естествено, това повлия и на цената на петрола.