Европа ще назначава аташета по сигурността в арабските страни и ще противопостави свои комуникационни средства на пропагандата на терористите и на Кремъл.

Това съобщи днес ръководителката на Европейската служба за външно действие Федерика Могерини след Съвет на външните министри на 28-те. 

Аташетата по сигурността трябва да са опитни професионалисти в делегациите на ЕС по света, които да изградят капацитет за сътрудничество с властите на държавите от Близкия изток и Северна Африка в борбата с тероризма и в обмена на информация с тях.

Освен това Европа трябва да има информационни средства на арабски и руски, за да стане по-разбираема за населението в тези части от света, което не познава демократично управление и е обект на промиване на мозъци от правителствена пропаганда или от радикални групировки.

"Не става дума за контрапропаганда, а за информация в отговор на пропагандата", каза Могерини. 

Министрите се споразумяха за комплекс от мерки за засилване на противодействието на тероризма. Те включат повече обмен на разузнавателна информация за тероризма не само между държавите-членки, но и с трети страни като Египет, Турция, държавите от Залива, възобновяване на усилията за приемане на европейски регистър с резервационните данни на пътниците на авиолинии, среща по пресичане на финансирането на тероризма в близките дни със САЩ, Канада, Австралия.

ЕС ще активизира отношенията си с арабските страни като ще наблегне на посланието, че те са първите жертви на тероризма.

Министрите са признали значението на коренните причини за тероризма, а именно "икономическото и социалното положение особено на младото поколение в тези страни", каза Могерини.

Тя потвърди, че първите дипломати на 28-те са били единни да не вдигат санкциите срещу Русия, докато тя продължава да окупира Крим и да подкрепя етническите руски сепаратисти в източна Украйна.

"Започването на стратегически дебат (за Русия - б.а.) не означава промяна на нашата позиция", каза тя. "Връзките ни с Русия могат да се променят, само ако споразуменията от Минск се приложат", добави тя, визирайки многократно нарушаваната сделка между украинските власти и сепаратистите да прекратят огъня и да установят политически диалог от септември миналата година.

Могерини посочи, че под "ангажиране с Русия", което днес е било подтема на дебата, трябва да се разбира "ангажиране не толкова с руските власти, колкото с руското население".