Парите на българите в пенсионно-осигурителните компании реално намаляват. Това стана ясно от обясненията на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Ангел Джалъзов пред парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Според представените от него данни през последните 10 години реалната доходност от вноските за втора пенсия след приспадането на таксите за управление на пенсионните компании и натрупаната инфлация за периода е отрицателна. Парите са намалели за периода с 0,7 на сто или с 0,16 на сто на година.

"Крайно време е да се намалят таксите и да се ограничат възможностите на пенсионните дружества да инвестират привлечените средства към свързани лица", каза Джалъзов.

Зам.-шефът на КФН посочи, че ведомството му през последните години е наложило 20 наказателни постановления на пенсионни компании, които са инвестирали привлечените вноски към свързани лица. Според Джалъзов е необходимо да се увеличи тройно размерът на санкциите за това нарушение и да се разшири формулировката какво означава инвестиции към свързани лица. 

Червеният депутат Георги Кадиев оповести пред колегите си, че четирите най-големи пенсионни фонда са изпратили още през октомври писмо, че техни конкуренти манипулират пазара и уронват доверието в осигурителната система.

Това предизвика гнева на народния представител от ДПС Йордан Цонев.

"Ако има такова писмо, то е пример за картелиране и трябва да се сезира Комисията за защита на конкуренцията", каза той.

Председателят на КФН Стоян Мавродиев също взе отношение по темата:

"Наистина има писмо на първите четири най-големи фонда. Аз ги посъветвах да го подадат, след като ми обясниха, че има нарушения на други компании. Веднага разпоредих разследване на пазарни манипулации. Работим активно по него. Не мога да предпоставям резултата от проверката".

Той обаче уточни, че и на две от големите дружества са наложени 5 наказателни постановления за инвестиции към свързани лица. Мавродиев отбеляза и че забележката на Цонев дали в случая не става въпрос за картелиране е съвсем на място. След проверката щяло да стане ясно дали четирите фонда имат основание да атакуват конкурентите си или за поведението им ще бъде сезирана КЗК.