България ще внесе 100 милиона евро в проекти гарантирани от Европейския фонд за стратегически инвестиции, съобщи днес Европейската комисия, позовавайки се на националните власти.

Приносът си страната ни ще направи като съфинансира проекти одобрени от Българската банка за развитие.

България е осмата страна от ЕС, която се присъединява към фонда след Германия, Франция, Италия, Испания, Полша, Словакия и Люксембург.

"Радвам се да чуя, че че България е съобщила участие със 100 милиона евро в инвестиционния план, каза заместник-председателят на Европейската комисия Ирки Катайнен. Имах много добри разговори с министър-председателя Бойко Борисов, когато бях в София по-рано тази година, за това как България може да се възползва от инвестиционния план и скоро ще видим конкретните ефекти от неговото прилагане".

Планът, известен още като "План Юнкер" на името на председателя на Европейската комисия, предвижда създаването на Европейски фонд за стратегически инвестиции с основен капитал от най-малко 21 милиарда евро от Европейската инвестиционна банка и от бюджета на ЕС. В него могад да участват държави-членки и външни инвеститори. Фондът трябва да гарантира рискови проекти от европейски интерес в областите на инфраструктурата, енергетиката, климата, изследванията и технологите, дигиталния пазар, които да привлекат 15 пъти повече частни инвестиции или 315 милиарда евро за пет години.