От следващия летен сезон горските стопанства ще осигуряват базови условия за диво къмпингуване в държавните гори на цялата територия на страната. Те ще осигуряват химически тоалетни, обозначени огнища, места за паркиране и за изхвърляне и събиране на боклук. Срещу тези услуги почиващите там ще заплащат минимална такса – около 4-5 лв. и ще са длъжни да се регистрират. Такова политическо решение е взело министерството на земеделието, под чиято шапка е Изпълнителната агенция по горите, пише "Дневник", позовавайки се на думи на зам.-министър Георги Костов.

Заявката на Костов идва дни след приключването на хайката за т.нар. диво къмпингуващи, организирана от ИАГ по инициатива само на една организация - Национална асоциация Българско Черноморие и приключи със скромните 12 предупреждения и 2 акта. Тази акция обаче придизвика вълна от обществено недоволство по няколко линии:

а) защо не се преследват големите нарушители - такива, които бетонират крайбрежието;

б) защо държавата се предлага в услуга на една организация (НАБЧ), обслужваща интересите на хотелиери и ресторантьори и

в) как така се е променил предметът на акцията, тръгнал в началото като акция срещу незаконното строителство в горите.

По този повод Костов анонсира втора вълна от проверки - за бетонирането, които трябва да започнат на 10 август и са по списък с обекти, представен от екоорганизациите. Новината за "базовите условия" обаче не успокои диво къмпингуващите и в момента в социалните мрежи тече усилена дискусия - дали те са добра основа за регламентиране на този вид летуване, замазва ли земеделското министерство "гафа" с хайките за палатки, новият вид "услуга" дали не е прелюдия към даването на плажовете на концесия и последвалото им застрояване и дали таксата от 4-5 лв. няма всъщност да пълни партийни каси и джобовете на бизнесмени.

"Дори и да започнат събирането на някакви такси, това ще стане с някакви "талончета" или "бележки", както е с платените зони за паркиране. Когато няма касови апарати и възможност за издаване на фактури, почти винаги има скриване на обороти и печалби. Това ще е нова "хранилка" за партии и "бизнесмени", пише Николай Тончев във фейсбук групата "Да спасим Карадере".

"Ние оставяме нашите отговорности на държавния орган, който поема тази отговорност и ни лишава от свобода с малки, но монотонни стъпки", допълва друг член на групата.

"Така се почва. Първо 5 лв., после винетка за горски път, после шезлонг и отиде и дерето, и гората. Не ми трябва чиновник у дома, за да съм свободен. А ако някой прави нещо нередно, то си има НК", допълва Градинар Парко.

"Вижте, това е качествено нова стъпка, която може да бъде първата плочка от доминото, което да промени статуквото не само по нашето Черноморие, а изобщо, в това да се промени начинът ни на летуване и не само в хубава посока. Особено след тази година се убеждавам, че трябва да има правила при дивото къмпингуване, свобода да, но и отговорност за нея, а не свободия, това са две качвствено различни неща и съм убедена само в едно, ние Карадерейци го можем. По-голямата част, това е по-важно от всичко и даваме пример за това, че Може. Силно се радвам, че се осъзнава на държавно ниво. Пак казвам, първа стъпка в правилната посока", смята Maria Lale.

"А пък аз казвам че възможно и редно е да събират за паркирано МПС", е мнението и на Кирил Ценев.

Атанас Русев от "Да запазим Корал" поставя и друг въпрос - колко гори в България са държавни, а не частни, т.е. ще бъдат обект на "базисните условия".

"И това с "4-5" лева ... - ок... не е ли по-добре, на входовете на горските стопанства, паркове и т.н. да се сложат едни големи табели, какво как и защо е забранено и да се посочат санкциите за нарушителите (да се измислят нови и то по-големи) и да видим как някой ще остави кочина като глобата е 5000 лева например... А сега какво - хвърлят си цялата канализация в гората (визирам к-г Юг) и глобата е по 1000 лева на месец... Това ли е новия вид "пречиствателни станции" по черноморието ???", пише още Русев.

Междувременно от "Да запазим Корал" изпратиха писмо до кмета на Царево Георги Лапчев с няколко "базови" искания за осигуряване на по-добри условия на плажа, който това лято е без стопанин. От общината отговориха на част от тях, в т.ч. поставиха химически тоалетни. Разбира се, тази отзивчивост на Лапчев, недолюбван от коралци по ред "строителни" причини, породи съмнения, че всичко се прави в името на втори мандат след предстоящия през октомври кметски вот.