"Маршът на Ердоган поразително напомня на връщането на Наполеон в Париж".

Така лидерът на АБВ Георги Първанов коментира пред Нова ТВ опита за военен преврат в Турция. Първанов сравни триумфалното връщане на президента Реджеп Ердоган от Мармарис в Истанбул, след осуетяването на преврата, със завръщането на Наполеон от заточение на остров Елба в Париж през 1815 г.

Тогава стилът на съобщенията в парижките вестници се променял според това колко близо е Наполенон: "Корсиканското чудовище дебаркира в залива Жуан", "Людоедът се приближава към Грас", "Узурпаторът влезе в Гренобъл", "Бонапарт завзе Лион", Наполеон се приближава към Фонтенбло", "Негово императорско величество се очаква днес в своя верен Париж".

Първанов определи преврата в Турция като странен, защото "хора с юнашки фанелки и дълги бради" са обезоръжавали военните. Според него най-голямата заплаха е утвърждаването на още по-авторитарен режим. Първанов изтъкна, че във външнополитически план Турция е предприела някои добри стъпки дни преди преврата, като е затоплила отношенията със САЩ и Русия. Той изрази надежда Анкара да се разбере и със САЩ.

Първанов коментира и бъдещето на АЕЦ "Белене". Според него отстрани изглежда, че ние просто имаме един реактор за продаване, но въпросът не е в това.

"Моята визия е, че трябва да прогледнем стратегически. България има нужда от силна енергетика, ядрена енергетика, където ни е силата. След 15-20 години надявам се ние да бъдем интензивно развиваща се държава. Тези реактори имат дълъг живот".

Това каза Първанов. Според него е напълно възможно да стигнем до ситуация да купуваме електроенергия от Турция и Румъния.

"Трябва да имаме своите два реактора в Белене, повече от един газопровод, задължително трябва да си върнем "Южен поток". Турция не е добрият маршрут, той освен че е по-скъп, е по-несигурен. За да си върнем възможността да развиваме тези мощности трябва да имаме активна енергийна дипломация, а това не се случва. Аз съм просто потресен от липсата на далновидност", каза Първанов.

Според него АЕЦ "Белене" не бива да е частен проект, защото световната практика не е такава.

"В ядрената енергетика, изобщо в енергетиката принципът е държавата да финансира, да развива и да печели. Държавата трябва да контролира и да регулира", каза Първанов.

И припомни, че централата във Фукушима е била частна.

Първанов коментира и разговорите в левицата за общ кандидат-президент. Според него лидерът на Движение 21 Татяна Дончева трябва да е едно от имената, които да се обсъждат. Ивайло Калфин също имал блестящи качества.

"На Балканите ни трябва лидер. Трябва ни лидер, а не посочен", заяви Първанов.

Той заяви, че винаги е готов да премери сили с Бойко Борисов на едни президентски избори, но засега това едва ли щяло да се случи.

"Искам България да има по-добър президент от мен, независимо че за себе си имам самочувствието на успял президент", каза още Първанов.