Карлос Слим, най-богатият човек в Мексико и втори по богатство в света, обяви, че иска да въведе тридневна работна седмица и по-късно пенсиониране, за да намери баланс в начина, по който светът живее и работи, пише "Индипендънт".

Слим смята, че всеки сектор, където производителността е довела до излишък на персонал, е подходящ за тези промени, например държавните агенции.

Според милиардерът, ако работим само три дни в седмицата, но по около 11 часа, производителността на труда ще се повиши значително, да не говорим за качеството на живота. Първо, защото ще си почиваме пълноценно и второ, защото ще сме много по-креативни именно защото сме отпочинали.

Но не бързайте да се радвате, тъй като мексиканецът е и на мнение, че хората трябва да се пенсионират на 70-75 години.

"Голяма промяна е да работиш по-малко дни в седмицата замяна на повече години до пенсия. Всъщност започнахме този експеримент в Telmex преди няколко години. Предлагаме на хората, които имат големи познания, да останат по-дълго на работа, като работят по-малко дни", каза милиардерът пред Bloomberg Businessweek.

Слим спечели милиардите си в телекомуникационната индустрия като председател и изпълнителен директор на "Телмекс" и "Америка Мовил", най-големият доставчик на мобилни услуги в Латинска Америка. Телекомът "Телмекс" притежава чрез австрийския "Телеком" и българския оператор МТел. 

Слим за първи път започна да говори за тридневна работна седмица още през 2014 г. - технологичните въведения ще позволят мащини да работят по 24 часа, докато хората работят по-кратко през седмицата, но по-дълго през целия си живот. Планът според него би позволил повече работни места за младите хора и по-добра експертиза за по-старите работници.

Слим обяснява, че е направил такова предложение на персонала си и около 40 на сто от хората, които работят за него, са го приели.

"Промените в работната седмица не е нещо ново в цивилизацията ни", казва милиардерът.

Преди седмицата беше от 72 часа, шест дни. След това 60 часа. Големият успех е 48-часовата работна седмица След това е английската седмица, в която се почива само в неделя. След това идва 40-часовата работна седмица. Вместо да работим пет дни за 35 часа, нека да работим само три дни, за да има място и за другите да работят, призовава Слим.

Някои компании в Швеция въведоха по-кратки работни седмици като направиха работния ден по-кратък, шестчасов, с идеята да увеличат продуктивността.Центровете на Тойота в Гьотеборг, втория по големина град в Швеция, направиха промяната преди 13 години, като от компанията отчитат по-доволни работници, увеличение в приходите, слабо текучество.

Във Франция синдикатите отдавна настояват за четиридневна работна седмица, а в Австралия отделни компании са въвели работно време от 4 дни в седмицата. Според началниците на тези фирми здравословното състояние на работниците се е подобрило много, повишила се е производителността и качеството на продукцията.