"От вчера тече процес на постепенно прибиране, но колегите върнаха и много, които искаха да влязат в София. Вероятно в четвъртък са казвали на колегите, че живеят в провинцията, а сега се опитват да докажат на полицаите, че са софиянци, но в четвъртък са се объркали".

Това каза пред Нова тв вътрешният министър Младен Маринов. Така той коментира резултатите от затварянето на София, за да бъде ограничено пътуването по Великден като мярка срещу разпространението на коронавируса из страната. От думите му стана ясно, че хората, чиито постоянен адрес не е в София, ще имат проблем с прибирането.

Днес Маринов, премиерът Бойко Борисов и националният оперативен щаб ще съгласуват мерки за прибирането на софиянци след празниците.

"Мерките са достатъчно затегнати. Придвижването става само в определени времеви прозорци - сутрин между 6:00 и 8:00 и вечер от 18:00 до 20:00 часа.  От вторник започва нормален, доколкото може в тази ситуация, ден и хората трябва да се приберат, за да отидат на работа. Това трябва да стане с попълнени декларации", каза Маринов.

На ден в столицата се попълват около 80 000 декларации. Маринов изтъкна, че ще бъде проверено доколко те са достоверни и ще бъдеат наложени санкции ако има нарушения.

"Благодаря на патриарха и всички духовници за създадената организация по храмовете. Тя беше в синхрон с наложените мерки. България може би е единствената държава, която не заключи храмовете, което е исторически в момента, тъй като вярата никога не трябва да угасва", каза Маринов.

Според него обстановката в кв. "Факултета" вече се успокоява, защото хората там разбират, че мерките се вземат с цел запазването на тяхното здраве.

"Разговаряхме с премиера Бойко Борисов и имаме готовност да компенсираме полицаите по пунктовете. Има такава готовност. В момента се правят разчетите и премиерът ще обяви средствата, които могат да се заделят от бюджета, за да се компенсират финансово полицаите, които работят на терен по контролните пунктове. Когато мине кризата, те ще могат да бъдат компенсирани и с почивка. Те вече един месец ежедневно работят на терен с намалено време за почивка. Колегите са издържливи. Искам да благодаря на техните семейства, защото знам какво значи да не си на празника вкъщи. Надеждата ми е по-бързо да преминем през този труден период и постепенно да се върнем към нормален ритъм на живот", каза още Маринов.

Той посочи, че ЕС също вече изготвя пътна карта за излизане от кризата.

"Там ясно са очертани двата показателя, които трябва да са налични, за да се говори за отхлабване на мерките. Това са трайна тенденция за намаляване на заразените, каквато в момента няма в България, както и категорично да бъде осигурен достатъчно медицински ресурс за поемане на нуждаещите се от болнично и интензивно лечение. В процес на работа можем да променяме целевите групи, върху които се налага карантина, самите мерки и обектите от бизнеса, които могат да работят. Това трябва да се прецени от специалистите", допълни вътрешният министър.