Общо 29 неправителствени организации и 151 граждани от цялата страна подкрепиха Програма "Достъп до информация" (ПДИ) срещу промени в Закона за достъп до обществената информация (ЗДОИ). На 22 април ПДИ внесе в Народното събрание становище срещу предложението за изменение на закона.

Според оценката на ПДИ, предлаганите изменения са в ущърб на правото на гражданите на достъп до информация и застрашават прозрачността на институциите.

Кампанията бе инициирана от ПДИ по време на Великденските празници, а мащабът на подкрепилите я е признак за разпознаването на значимостта на ЗДОИ за запазването на демократичните ценности в период на криза.

До становището се стигна след като на 5 март 2020 г. група народни представители внесоха проектозакон за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове. В преходните и заключителните разпоредби на проектозакона се предлагат изменения в ЗДОИ. Чрез това предложение закон, който регулира основно човешко право, се променя със закон, който няма нищо общо с достъпа до информация. По-конкретно, предложението предвижда  отмяна на правомощието на министъра на финансите да определя нормативите за заплащане на разходите за предоставяне на достъп до обществена информация.

Позцията на ПДИ можете да прочетете тук