Напрежението между Съда на Европейския съюз и Конституционния съд на Германия продължава да нараства, след като днес магистратите от Брюксел заявиха, че единствено те могат да се произнасят по действия на европейските институции. 

Пред няколко дни германският КС в Карлсруе постанови, че програмата за изкупуване на публичен дълг на държавите от еврозоната частично противоречи на конституцията на страната. Магистратите дадоха три месеца на ЕЦБ да докаже, че може да защити програмата, в противен случай Бундесбанката (централната банка на Германия) ще прекрати участието в програмата. Това би било безпрецедентен удар по ЕЦБ и по общата фискална политика на ЕС. 

Освен икономически проблем решението създава и сериозен юридически казус. За програмата на ЕЦБ преди две години се изказа и европейският съд, който тогава реши, че тя е напълно законна и няма никакъв проблем с нея. 

Днес оттам обявиха, че са най-висшият орган на съюза и че само те имат право да решава дали европейските институции нарушават правилата на блока. Освен това добавиха, че това условие е твърде важно, за да осигури нормално функциониране на ЕС. 

Проблемът обаче идва от факта, че германският съд не казва, че програмата противоречи на право на ЕС, а на германската конституция. 

В подкрепа на програмата вече се обяви директорът на ЕЦБ Кристин Лагард, която обясни, че банката продължава в тази посока. 

Изключително гневен беше италианският премиер Джузепе Конте, чиято страна е пряко зависима от помощта на ЕЦБ. Той обясни, че никой няма право да казва на ЕЦБ какво да прави.