Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе, един най-дълго управлявалите лидери на страната, обяви днес, че ще подаде оставка по здравословни причини, предадоха световните медии.

Абе (65 г.) съобщи, че ще изпълнява задълженията на премиер до избора на негов приемник.

По-рано днес японските медии предадоха, че Абе смята да се раздели с поста си поради здравословни причини.

Той страда от години от язвен колит, припомни Ройтерс. Неотдавна Абе два пъти посети болница за изследвания, което породи слухове за влошаване на здравословното му състояние.

Язвеният колит е хронично възпаление на слузестия горен слой на дебелото черво. Заради него Абе подаде оставка през 2007 г. По-късно лекарите успяха да стабилизират състоянието му и той беше избран за министър-председател през 2012 г.

На 24 август т.г. той направи 2799 дни като премиер, което е най-дългото пребиваване на този пост от всички японски шефове на правителства досега.

Абе е потомствен политик. Баща му, Синтаро Абе (1924-1991 г.), беше министър на външните работи от 1982 г. до 1986 г. Дядо му, Нобусуке Киси (1896-1987 г.), е бил министър-председател на Япония от 1957 г. до 1960 г. Чичо му, Ейсако Сато (1901-1975 г.), е заемал същото длъжност от 1964 г. до 1972 г.

Абе е известен с т.нар. абеномика, финансова и икономическа политика, която е смесица между евтино кредитиране и бюджетни разходи и реформи.

Рейтингът му пострада заради управлението на кризата с коронавируса и вътрешни скандали в управляващата партия след последните му близо осем години като премиер.

Той увеличи военните разходи и разшири ролята на въоръжените сили, но не успя да осъществи мечтата си за ревизия на пацифистката конституция на Япония заради разделеното обществено мнение.

Поради липсата на наистина амбициозни реформи, абеномиката постигна само частични успехи, които впоследствие до голяма степен останаха в сянката на икономическата криза, свързана с пандемията от коронавируса, отбелязва днес Франс прес.

Като "популист" Абе не положи достатъчно усилия за "болезнени" реформи и това е една от основните причини за неговото дълголетие във властта, смята икономистът Масамиши Адаши от банка Ю Би Ес интервюиран от АФП.

Изградил част от своята репутация с непоколебимостта си по отношение на Северна Корея, Абе искаше да остане в историята като човека, възродил японската национална армия на мястото на сегашните Сили за самоотбрана, макар конституцията да постановява, че Япония се е отказала завинаги от воденето на война.

Той се обявяваше и за една отърсила се от бремето на миналото Япония, като отказваше да носи тежестта на разкаянието за беззаконията на японската армия в Китай и на Корейския полуостров през първата половина на 20-и век.

Абе обаче се въздържа да отиде повторно в шинтоисткия храм Ясукуни в Токио, свещено място за японския национализъм, след първото си посещение там в края на 2013 г., възмутило Пекин, Сеул и Вашингтон.

Отношенията на Токио със Сеул се влошиха значително през последните две години на фона на исторически спорове, докато тези с Пекин се подобриха, но остават мъчителни.

Абе се приспособяваше към всеки нов президент в САЩ, като от четири години се старае да демонстрира разбирателството си с Доналд Тръмп, с когото споделят страст към голфа. Това е стратегия, която дава смесени резултати, усложнени от непредсказуемостта на американския милиардер републиканец, отбелязва Франс прес.

Шиндзо Абе внимаваше много и да не обиди руския президент Владимир Путин, надявайки се да уреди спора за Южните Курилски острови (наричани от японците Северни територии). Те са анексирани от СССР в края на Втората световна война и така и не са върнати на Япония.

Абе се опита да направи впечатление и на международната сцена, като например пое посредническа роля между Иран и САЩ. Той също така бе застъпник на свободната търговия.

Измъчван от скандали, свързани с негови близки, Абе често се възползваше от външни фактори като изстрелването на севернокорейски ракети, както и природни бедствия, за да отклони вниманието и да може да се представи като необходим лидер във време на несгоди.

Той се възползва и от липсата на сериозен съперник в редиците на ЛДП, както и от слабостта на опозицията, която така и не се е възстановила от катастрофалното си пребиваване във властта през 2009-2012 г.

От началото на пандемията обаче популярността на Абе рязко намаля, тъй като действията му бяха сметнати за твърде бавни и объркани.

Скъпото и неефективно негово начинание да изпрати по две предпазни маски на всяко домакинство стана обект на много подигравки. Присмех предизвика и непохватно направен видеоклип, на който Абе е показан да седи в своя хол, за да бъдат убедени японците също да си стоят у дома.

Японският премиер дълго време не се отказа от надеждата летните олимпийски игри в Токио да се проведат тази година по план, като това трябваше да бъде кулминацията на неговия мандат. В крайна сметка олимпиадата беше отложена с една година заради пандемията, като за момента не е сигурно дали тя изобщо ще се състои, припомня БТА.