Забраната за провеждането на конгресно-конферентни събтия, семинари, симпозиуми, обучения и т.н. на територията на столицата просъществува в заповедта на директора на РЗИ- София Данчо Пенчев само един ден. Тя беше променена бързо, ден преди новите ограничения да влязат в сила от 14 октомври.

Новият текст в заповедта гласи:

"Провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, симпозиуми, обучения и други мероприятия с такъв характер се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението, в което се провеждат, и не повече от 30 участници, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 метра и носене на защитни маски за лице от всички участници“.

Паралелно с това се разрешава подобни мероприятия да се провеждат при пълен капацитет и без ограничения, ако в тях участват 100 процента ваксинирани, преболедували със сертификат или с направен отрицателен тест - PCR или антигенен до 48 часа преди влизането в обекта.

Това отваря възможността и за свободно провеждане на различни партийни мероприятия. Кампанията за изборите "2 в 1" на 14 ноември започва на 15 октомври.