Няколко членове на Висшия съдбен съвет се обединиха днес около странното предложение министър Христо Иванов да свали от сайта на подопечното си ведомство информацията за образуване на дисциплинарка срещу Владимира Янева. Членовете на Съвета изслушаха правосъдния шеф за това, че според тях е нарушил чл. 313 ал. 3 от Закона за съдебнта власт, рзкривайки подробности около предложението си за проврка на шефката на СГС (която проверка, между другото, още не е гласувана, б.р.).

"Разбрах, че вчера е имало обсъждане на мои действия. Не бих искал да показвам неуважние към тайната на дисципинарното производство или към закона по принцип, но ми се струва, че имаме централен проблем като държава - това, че не можем да покажем ясна и последователна реакция, когато има проблеми", каза Иванов.

"Поставил съм си за цел колкото мога, да имам реакция, тя да е проследима от обществото и да води до ясен резлтат", допълни правосъдният министър. Той акцентира, че по случая Янева за него изискването за спазване на тайната не може да се прилага -всички факти от решението вече са били коментирани в публичното пространство и са били известни.

Затова той съзнателно публикувал предложението си, знаейки, че ще има остра реакция. Всъщност тайна няма, повтори на няколко пъти той.

Иванов наблегна, че самият казус бил важен с това, че повдига системни въпроси - за съдебнния контрол върху СРС-тата и дали той не е проформа. За него е бил надделяващ общественият интерес в този казус - да се разбере какво е направено и защо.

Галя Георгиева му каза, че е допуснал грешка, която ще доведе до чисто процесуален пробем:

"Не приемам вашите мотиви като член на съвета и съдия. Всички, срещу които има дисциплинарни производства, трява да се ползват с еднакви права. Ще създадете чисто процесуаен проблем както на дисциплинарния състав, така и при вземането на по-нататъшни решения."

Покрепи я Михаил Кожарев, който каза, че освен медиите и обществото, протоколите от техните заседания се четат от съдии и прависти. И какво щяло да стане, ако те научат, че министърът на правосъдието не спазва закона.

Румен Георгиев нарече качването на предложението на сайта "прецедент", поне откакто действа тази конституция. Той прие предложението на друг член на съвета - Димитър Узунов, Христо Иванов поне да свали информацията от сайта.

"А ако разпоредя да я свалят, дали това ще възстанови тайната", контрира го Иванов.

Само Калин Калпакчиев защити правосъдния министър с думите, че когато фактите са публични, не може да става дума за никакво разкриване на тайна. "Става въпрос за безпрецедентен и изключителен скандал, който застрашава правовия ред и устоите на националната сигурност", каза той.

"Като сте се подписали, че сте извършили някакъв подвиг, не - вие просто сте си свършил работата. Всеки от нас е подписвал много дисциплинарнки. Няма във вашите действия никаква изключителност и героизъм", продължи с острия тон към министъра Георгиева.

"Научавам от вас много неща... Изобщо не съм проявявал никакъв героизъм", опонира й той.

Срещу публикуваното на сайта на Министерството на правосъдието застана и председателят на ВКС Лозан Панов. Той акцентира, че според конститцията в страната има върховнство на закона. Той бил готов да подкрепил Иванов и Калпакчиев, ако в закона пишеше, че може нормата на чл. 313 да се нарушава при обществен интерес, или ако вече са били разгласени обстоятелства от проверката.

"Ако друг път ВСС е действал безпринципно, не означава, че и сега трябва да действа безпринципно. За съжаление, нормата е такава и тази норма трябва да се спазва. Това е правово нарушение", допълни Панов.

Той не подкрепял тези, които предлагат становище на ВСС да се прати на Министерския съвет или на министър-председателя, защото Съветът няма такива компетенции и не е ясно един такъв акт как би повлиял. Правовата държава задължава всеки да спази закона, каза обаче Панов.

В крайна сметка членовете на ВСС се съгасиха да оттеглят предложението да се праща писмо до премиера Бойко Борисов по въпроса.