Към средата на май 30% декларират доверие в правителството, а 57% недоверие. Едва 18 на сто дават положителна оценка на парламента, а 68% - отрицателна. 32% оценяват позитивно президента, а 56 на сто - негативно. Според 23% страната върви към по-добро, а според 62% - към по-лошо.  

Това показва редовното месечно проучване на "Галъп интернешънъл", проведено от 8 до 14 май 2015 г. сред 1011 пълнолетни българи чрез пряко интервю. Нагласите са на практика идентични с тези от началото на месец април, са отчели от агенцията.

По правило, негативните оценки към институциите са повече от позитивните, посочва "Галъп". Месеците около завършека на мандата на кабинета "Орешарски" бяха свързани с повишени негативни оценки. В първите месеци на новия кабинет последва логичен лек ръст на положителни нагласи към правителство и парламент. С началото на пролетта навлязохме в нов етап, в който данните се установиха на определени нива. Това установяване се потвърждава и в този месец, допълват социолозите.

Избори сега: 5+2 в парламента

Ако изборите за парламент бяха сега, техният хипотетичен резултат може да се обобщи като 5+2, става ясно още от проучването. В парламента биха попаднали ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторският блок и Патриотичният фронт. С реалистични перспективи да са в него са още "Атака" и донякъде АБВ.  

Данните показват процент сред всички имащи право на глас, а не само сред гласуващите. 4-процентовата бариера се образува на база гласували, така че е задължително придържането към формулата 5 сигурни и 2 потенциални партии в следващ парламент, припомнят от агенцията. 

ГЕРБ и БСП с разлика от половин милион гласа

След логичното за партия на власт леко разколебаване на част от подкрепата в пролетните месеци, сега ГЕРБ се стабилизира на нива от около 24% заявена подкрепа. БСП пък се е установила на нива от под 15% декларативни електорални нагласи. Измерена в потенциални гласове, разликата между първите две формации е около половин милион гласа (1% от извадката се равнява на около 55 хиляди души), т.е. в общи линии се запазва ориентировъчното съотношение от последните парламентарни избори. 

ДПС е с 8% заявени нагласи за вот, Реформаторският блок и Патриотичният фронт са с около 4% сред всички имащи право на глас. Следващите месеци ще покажат има ли тенденция на укрепване при "Атака" и каква ще е съдбата на АБВ, очакват от "Галъп". Оттам посочват по повода:

"Различните електорати са различни в способността си да се мобилизират, а част от партиите имат и своя "скрит" вот."

Няма особена динамика и в доверието към различните личности. По традиция в "челото" са еврокомисарят ни Кристалина Георгиева и столичната кметица Йорданка Фандъкова с дялове съответно малко над и под 50% доверие. Популярни министри като Лиляна Павлова, Петър Москов, Томислав Дончев, премиерът Бойко Борисов, президентът Росен Плевнелиев и омбудсманът Константин Пенчев попадат в групата е с дялове около 30% одобрение.