Днес Висшият съдебен съвет за пръв път прие образец за декларация, която започва с "Долуподписаният... декларирам, че... членувам в следните организации и общества, включително тайни общества" и т.н.

Ако ви се струва шизофренно "декларирането" на тайни и слагането му в една скоба с "организации" и "юридически лица с нестопанска цел", това е защото финалните щрихи на съдебната реформа придобиха такъв оттенък с последния пакет от промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ).

На първоначалната идея - да се декларира членството в масонски ложи и прочее негласни организации с непубличен регламент и пр., изненадващо бе противопоставена законодателната инициатива (бурно подкрепена от ДПС) да се "осветлява" най-вече членството в съсловни магистратски организации. Някои видяха в това опит да се сплашат сегашните и да се "респектират" евентуални бъдещи членове на Съюза на съдиите в България - организация, която има спорна слава най-често заради острите си критики срещу статуквото. Единодушно срещу приравняването на съсловните организации с тайни общества се обединиха освен ССБ и Асоциацията на прокурорите и Българската съдийска асоциация - на бившата зам.-шефка на Софийския градски съд Богдана Желявска.

Точката с декларирането влезе малко изненадващо в дневния ред на свикания днес извънреден ВСС посред лятната ваканция - насочен основно към решаване на неотложни имуществени въпроси. От заседанието обаче стана ясно, че се приема "на пожар" някакъв ред за деклариране, основно заради 40-ината кандидати за магистрати, които чакат да встъпят в системата преди следващото редовно заседание на ВСС на 15 септември. А трябва да отговарят на промените в Закона за съдебната власт...

Както Ясен Тодоров отбеляза, все още няма приет нито ред за подаване на декларацията, нито пред кого ще се подава, или други подробности. Макар че изказалите се днес от Съвета се обединиха, че законът ще има единствено действие занапред, т.е. - за тепърва встъпващи магистрати, членове на ВСС и Инспектората, стана ясно, че се поставят много правни въпроси.

Затова прословутата поправка бе оставена за по-широко и детайлно обсъждане на първото редовно заседание на пленума, планирано за 15 септември.

Къде ще се подава такава декларация, за кого ще се отнася? Хубаво е до 15-и всеки да има становище по въпроса, за да бъде унифицирано и за двете колегии, предложи Ясен Тодоров, който е шеф на прокурорската етична комисия.

Да припомним, че във финалния й вариант темата предизвикваше дори насмешка - например на Радан Кънев. Който каза, че... 

"... Не е въпросът в това, че немалка част от тях са просто едни впиянчени ченгета от Държавна сигурност, които си играят на рицари и се обличат в чаршафи.

Това не е проблем на българската съдебна система. Огромен проблем реален, не хипотетичен проблем на българската съдебна система, е, че част от тези облечени с чаршафи ченгета, всички много добре го знаем, осъществяват нерегламентирани контакти помежду си на ниво адвокат – прокурор, адвокат – съдия, съдия – прокурор, и като продукт на тези нерегламентирани контакти в България се появяват извънреден брой необективни съдебни решения и прокурорски постановления."

С гласовете на събраните днес 16 членове на съвета, бе приет образец на декларация.