Президентът на Словакия Андрей Киска във вторник заяви, че базата, с която наскоро се сдобиха „Нощните вълци“ в неговата страна, представлява риск за сигурността, пише македонската редакция на електронната медия радио „Свободна Европа“.

След края на свиканото от него заседание на Съвета по национална сигурност словашкият държавен глава заяви, че съществуването на база, която руските рокери делят заедно с местните проруски паравоенни формации, е подигравка с официалната политика на Словакия, която осъжда завръщането на Крим в състава на Русия.

По-рано външното министерство на Словакия изрази притеснение, че "Нощните вълци" - руска националистическа мотогрупа, приближена до президента Владимир Путин - вече има база в страната, съобщава Би Би Си.

Изглед от дрон към базата в Словакия. 

В нея има бракувани военни машини, танкове и се намира в Долна Крупа, селище на 70 км от столицата Братислава.

Руското правителство определи мястото като "европейската щабквартира на "Нощните вълци". 

Мотористите са в списъка със санкции на САЩ, тъй катосе смята, че те осигуряват военна помощ за проруските сепаратисти в Украйна.

Говорителят на словашкото МВнР Петер Суско каза пред Би Би Си, че дейността на "Нощните вълци" в страната ще трябва да бъде внимателно следена.

"Смятаме, че влиянието на техните членове е вредно, особено чрез налагането на позициите им, с които се опитват да пренапишат историята", добави той.

Той даде за пример твърденията, че "Крим е, бил е и ще бъде руски", че "Сталин е велик герой", а "НАТО е криминална организация".

В Словакия над 200 политици и граждански активисти вече подписаха протестна петиция срещу присъствието на мотогрупата, известна като "рокерите на Путин".

Словашките поддръжници на "Нощните вълци"

Словакия е член и на НАТО, и на ЕС. Словашка националистическа организация, наречена NV Europa, ръководена от Йозеф Хамбалек, е поддръжник на "Нощните вълци". През миналата седмица Хамбалек отправи заплахи към журналисти на радио "Свободна Европа"/"Свобода", които снимаха около базата им.

 

 

Според руските мотористи те ще превърнат мястото в музей, посветен на моторизираните съветски части по времето на Втората световна война.

Суско обяснява, че те се представят за клуб и твърдят, че не са правителствена организация, така че е трудно да се действа през руското посолство.

"Много е тревожно, че хора, които изразяват директно възгледи в пълно противоречие с насоката на външната политика на Словакия, се опитват да си правят организация на територията на нашата страна", допълва говорителят.

Кои са "Нощните вълци"

Техният лидер Александър Залдостанов, известен като Хирурга, често се е появявал заедно с президента Путин. Даже през 2011 г. руският президент се качи на мотор заедно с "вълците" по време на фестивал в Новоросийск. През 2013 г. Залдостанов беше награден с държавен медал. Той е в списъка с руски политици и военни, които са обвинени, че са участвали в анексирането на Крим от Русия през 2014 г., както и в подпомагане на сепаратистите в Източна Украйна.

Две компании, свързани с "Нощните вълци", също са в списъка със санкции - Wolf Holding of Security Structures, считана за доставчик на военни услуги, както и Bike Center, ръководена от Залдостанов.

Според американското правителство "Нощните вълци" са "тясно свързани с руските спецслужби, помагали са за обучението на сепаратисти в Донецк и Луганск". "По време на анексирането на Крим те са участвали в превземането на газова станция в Стриколкове и в превземането на щабквартирата на Военноморските сили на Украйна в Севастопол."

Словашката телевиция Noviny твърди, че "Нощните вълци" имат над 5000 души членове и са с клонове в редица европейски държави, сред които Сърбия, Румъния, Македония и България. Словакия е част от маршрута им, по който те минават всяка година в Европа, за да отбележат победата на СССР във Втората световна война.

През 2016 г. Латвия експулсира местния водач на "вълците" Игор Лакатош заради причини, свързани със сигурността на страната. Полша забрани на мотористите да влизат на нейна територия - стъпка, която разгневи Москва.

В заявление на руски, цитирано от Хамбалек, лидерът на "Нощните вълци" Залдостанов свързва създаването на тяхната база със съветското "освобождаване" на страната през Втората световна война.

"В Словакия отдават почит на героите, които освободиха света от фашизма, така че създаването на музеен комплекс, посветен на събития от Втората световна война, е логично, законно и желателно", написа Залдостанов. 

"Либералните западни медии, завладени от русофобия и заразени с антисъветски предразсъдъци, нападнаха историческия музей, който се съдава от ентусиасти", добавя той.

Той често пътува до Крим, където защитава анексирането от Москва на полуострова, на който живеят преобладавощо етнически руснаци, отбелязва Би Би Си.

"Нощните вълци" и България

Посещението на "Нощните вълци" в България през 2016 г. бе съпроводено от сблъсъци, провокации, протести и арести. Тогава рокерите на Путин пристигнаха в София, посрещнати от девойки в народни носии, музика и водосвет пред храм-паметника "Св. Александър Невски", портрети на Путин и "Союз нерушимый". В колоната им се включиха лица, познати от февруарските протести, след които първото правителство на Борисов подаде оставка.

В България има два клона на "Нощните вълци" - в София и във Варна. В мероприятията на "Нощните вълци" се включват и от мотоклуба "Велика България" и други "професионални протестиращи". В посрещането през 2016 г. участваха и от паравоенната организация "Воински съюз". 

Тази година "Нощните вълци" минаха много тихо през страната ни.