САЩ трябва да разположат повече войски по бреговете на Черно море - в България и Румъния - за да възпрат евентуална агресия от страна на Русия. Това е казал бившият министър на отбраната на САЩ Марк Еспър, цитиран от Ройтерс.

“Мисля, че трябва да продължим да се противопоставяме на Русия и да се опитваме да възпираме лошото им поведение”, е заявил Еспър, сега сътрудник в Института за международно лидерство “Маккейн” в щатския университет на Аризона.

За да успокои европейските си съюзници и да подсили НАТО, Вашингтон трябва да изпрати още сили в Полша, “в Прибалтика, ако има смисъл - и в места като Румъния и България, ако не за постоянно, на ротационен принцип”.

Президентът Джо Байдън призова руския президент Владимир Путин във вторник да намали напрежението, породено от натрупването на руска военна сила на границата на Украйна, и предложи среща на върха на двамата лидери за решаване на множество спорове.

Русия отне Крим от Украйна през 2014 г., а през последните седмици се усилиха нарушенията на примирието в Източна Украйна, където правителствените сили са изправени срещу подкрепяните от Русия сепаратисти в седемгодишен конфликт, който според Киев е взел 14 000 жертви, припомня Ройтерс.

Като шеф на Пентагона миналата година, Еспър се застъпи за подобна промяна, тъй като бившият президент Доналд Тръмп обяви намерението си да съкрати контингента на американските войски в Германия с около една трета, като каза, че Берлин се е възползвал от Съединените щати, докато не е изпълнил финансовите задължения към НАТО.

Тръмп уволни Еспър поради несъгласия между двамата в края на мандата си.

Във вторник САЩ обявиха, че ще увеличат силите си в Германия на фона на нарастващото напрежение между тях и Русия заради Украйна. Те се отказаха от плана на Тръмп да изтеглят около 12 000 от общо 36 000 американски войници там.