Според оценката на Пентагона руската офанзива в Източна Украйна върви по-бавно от планираното, предаде ДПА, като се позова на високопоставен представител на американското министерство на отбраната, информира БТА.

Москва се е надявала досега да е стигнала много по-далеч в реализирането на плана си да обгради украинските сили на изток, но руските войски са се сблъскали с яростна съпротива. 

„Според нас те всъщност продължават да създават условия за устойчива, по-голяма и по-продължителна офанзива“, посочи американският представител, цитиран от Франс прес.

"Това включва „доктринален“ подход, при който се започва с въздушни атаки, следват удари с артилерия срещу украински позиции и едва тогава следва опит войските да напреднат на терен", обясни още той.

Но според американското военно ведомство тези атаки не са толкова успешни в отблъскването на украинските сили, колкото са се надявали руснаците. 

Освен това „те все още проявяват известна предпазливост да не изпреварват снабдителните си линии. Не искат да повтарят грешките, които направиха в Киев“, посочи американският представител.

Това са и причините, поради които според американските военни руските части изостават "поне с няколко дни от първоначално планираното".

Русия нападна Украйна в края на февруари. Инвазията първоначално започна от север, юг и изток, но по-късно руските части се изтеглиха от покрайнините на украинската столица Киев, за да засилят атаките си в източната част на страната, отбелязва ДПА.

Сега Русия вероятно се опитва да обгради и приклещи украинските части, които се бият на първа линия. В краткосрочен план руснаците се стремят да завладеят територии на изток от линията между Харков и Донецк, смятат военните анализатори.

Според Пентагона в момента руснаците имат 92 батальонни тактически групи в Източна и Южна Украйна, като повечето от тях са разположени от руската страна на границата. Не е сигурно обаче дали тези групи са в пълен състав предвид значителните неуспехи през първите седмици на продължаващата вече два месеца война, каза американският представител. 

САЩ и Европейският съюз изпращат тежка артилерия в Украйна, за да ѝ помогнат да се отбранява. Заради логистични трудности при пренасянето на военното оборудване и нуждата от обучение украинските сили да работят с него, голяма част от изпратената артилерия не е разположена на фронта и не се използва при боевете, посочва Франс прес. 

„Скоро те ще получат още американска артилерия и инструктори, които да ги обучат да я използват за защитата си“, заяви служителят на американското министерство на отбраната. 

САЩ обучават украински военни

САЩ обучават украински войници в Германия и на други места да боравят с военно оборудване, съобщи говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от ДПА.

Обучението обхваща използването на гаубици и други оръжейни системи, които Киев получава от западните съюзници като подкрепа във войната си срещу Русия.

Украинските военни се обучават на няколко места извън страната си, включително в Германия, посочи Кърби и отбеляза, че Вашингтон е във връзка с правителството в Берлин относно програмата за обучение.

Говорителят заяви, че не може да разкрие повече подробности за останалите локации.

Малко преди руското нахлуване през февруари американската армия от съображения за сигурност изтегли силите си от Украйна.

Тогава 160-те бойци от Националната гвардия от Флорида бяха преместени от Украйна на друго място в Европа като предпазна мярка. Те бяха на украинска територия, за да съветват местните сили.

Кърби заяви, че сега тези национални гвардейци от Флорида ще бъдат изпратени да обучават украински войници близо до границите на Украйна.