Когато гръм удари, как ехото отеква... Ей така малко изглеждаше отминалата политическа седмица.

След като се разбра, че няма да има правителство, след като Мария Габриел оттегли кандидатурата си за премиер, настана времето на изясняванията и откровенията от кухнята. А в трескавия разказ от двете страни за случилото се, версиите никак не се срещнаха. Особено активно в обясненията бяха от страната на излъганите - т.е. ПП-ДБ.

"Коалицията ГЕРБ-ДП"

Отиващият си премиер Николай Денков описа пред бТВ в неделя случилото се с обещанията на ГЕРБ да има кабинет като в историята „ще ти купя колело, ама друг път". Съпредседателят на ДБ Христо Иванов заговори за "пунт и пластика".

Ден по-рано на партийното събитие на "Продължаваме промяната" академикът, известен със способността си да не губи умерения тон за разлика от други лица на ПП, направо обяви (и за целите на предизобраната кампания): "Лъжеха от сутрин до вечер."

Както и:

"Преди няколко седмици казах, че коалицията е ГЕРБ - ДПС. Сега ще кажа: "Коалицията е ГЕРБ - ДП." Сами се сетете какво е ДП" – бяха сред част от поуките на отиващия си премиер от преговорите и взаимодействието с ГЕРБ /ДПС.

"От ГЕРБ не могат да вземат решение без ветото на Пеевски", каза пак преди това през седмицата Христо Иванов, който се впусна в образни сравнения и асоциации, за да опише случилото се. 

Обясненията, че преговорите са се провалили, защото в последния момент е поискана оставката на министъра на вътрешните работи  за Христо Иванов  бяха "разкази от шипковия храст" (Поколенчески контекст трябва тук за филмчето, което децата от 80-те гледаха за "Лека нощ" с името "Приказки под шипковия храст" - бел. ред.). А писмото, с което ГЕРБ отказа да преговаря за втори мандат, той препрати към "операта "Селска чест" от Маскани" (разбирай, че са въздух под налягане, като използва леко поостарял сленг, вероятно обаче съвсем подходящ и добре говорещ за адресатите от отсрещната страна на преговорите).

"Средна ръка стратег"

Малко в духа на "гроздето е кисело" Кирил Петков обяви, че "Борисов е средна ръка стратег".

"Средната ръка стратег" Борисов се ядоса на въпрос дали ГЕРБ би управлявала след изборите само с ДПС. После пък разигра и малко театър, за да покаже различните си таланти. Като с почти насълзени очи от възможни несправедливи подозрения поиска президентът да не назначава за служебен премиер човек от ГЕРБ (при почти пълната невъзможност да бъде назначен човек не на ГЕРБ заради фактическата липса от опциите, предвидени след промените в основния закон).

"Няма да е красиво и затова го моля (президента - б.р.) да не го прави, ако е възможно. Защото цялата кампания ще мине все едно ние управляваме. Ние управляваме, след като сме спечелили избори, а не да сме втори, трети или пети и да искаш да управляваш цялата държава. Защото, когато ГЕРБ управлява лидерски, управлява с цялата си мощ в името и за благото на хората", заяви прочувствено той и даже изглеждаше, че си вярва.

Борисов, който не е виждал Главчев от "7-8-10 години"

След което президентът, видимо доволен от създалата се ситуация, спря избора си на Димитър Главчев, шеф на Сметната палата, а преди това дългогодишен кадър на ГЕРБ. Иначе самият Борисов обяви, че не бил виждал Главчев от поне "7-8-10 години".  А пък Главчев каза, че не е виждал лидера си от 28 юли 2023 г.

Борисов, отдавна е разбрал като тънък душеве(а)д, че Радев обича да прави точно обратното на това, което някой го помоли. Което и стана. Силно развеселен, в стил – "казах ли ви", поторен 20 пъти, той нахока ПП-ДБ заради промените в конституцията и накрая обяви, че около сформирането служебен кабинет „една криза чука на вратата“, произнесено с почти зарадван тон.

"Какво правите тук? Разпускайте го този цирк"

Формулата "Много искам, ама нямам желание", която ГЕРБ приложи при съставянето на правителството, влиза в действие и по отношение на парламентарната комисия за Мартин Божанов-Нотариуса. От партията на ГЕРБ "категорично, разбира се" искат да стигнат до дъното на историята около Нотариуса и да получат отговор на въпроса дали е имало политически чадър над работите му, но все нещо се случва. Като последния път, когато от ГЕРБ и ДПС активно опитаха да провалят заседанието заради липса на кворум. 

"Смисълът на комисията е да провежда изслушвания, а в момента работата ѝ е безпредметна. Какво правите тук? Разпускайте го този цирк, приключвайте с тази предизборна кампания и да я правим както трябва! Нищо не постигате - да се събирате, да си говорите и поддържате някакви идеи.

Викаме хора, тричаме ги, задаваме въпроси. Всеки един, който е дошъл тук, ни казва, че не можем да съберем данните, които искаме. Всеки, който е дошъл тук - гражданин или представител на някой орган, ни казва: безпредметно е това, което правим, защото няма да има и никакъв ефект. Да сложим лепенка отпред "Предизборен щаб" и да закриваме!"  - част от репликите на Маноил Манев от началото на последното заседание на комисията само потвърдиха голямото желание да се заседава, нали?

Опасният чар на Калин Стоянов и готовността му да остане

През седмицата пак се потвърди колко е добре човек да има правилна самооценка. Да вземем например  все още министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който се оказа за сегашната власт някаква femme fatale, която готови проектоправителства разделя. Опасният чар на Стоянов здраво владее ГЕРБ и ДПС, които го бранеха през всичките месеци на отиващото в историята правителство на сглобката, а накрая от партията на Борисов обявиха искането на ПП-ДБ той да бъде сменен за капката, която преляла чашата. Към цялата тая му неустоимост в края на седмицата се прибави и скромното му обявление, че той вижда себе си като експерт, независим и нищо не му пречи да е част от служебния кабинет.

„Готов съм да остана. Нямам политически обвързаности, еднакво отдалечен съм от политическите партии и най-вече техните лидери“, даде той знак в неделя за своята готовност да се жертва.

Преди това през седмицата Стоянов също имаше силно включване като прозря защо  от ПП-ДБ така силно не са искали той да остава МВР шеф. Той заподозря, че "някои от тези хора" го нападат, защото намалил жертвите по пътищата.

„Вероятно не им харесва и фактът, че от началото на тази година до момента има по-малко жертви по пътищата, сравнено със същия период миналата година", разкри той користните мотиви зад исканията за оставката му.

ПолуШенген

31 март беше отбелязан с пълни с въображение, приповдигнати репортажи, които само на пръв поглед изглеждаха еднотипни и неособено смислени,  от летищата. Големи празненства и посрещания на идващите пътници на вече въздушния Шенген. И поздравления „Честит Шенген!“. Всъщност правилното поздравление трябваше да е "Честит полуШенген!". А другата половина от честитката все така е от тъмната страна на Луната. И не само тя.