Държавният секретар Майк Помпео осъди "десетилетията лошо поведение" на Китай и по заобиколен начин обвини Пекин, че улавя държави по света в "дългови капани", предаде Ройтерс.

"Ние искаме свободна и честна търговия, не търговия, която подкопава конкуренцията", заяви той по време на конференция за млади лидери в Банкок, където Помпео участва в среща на Югоизточните азиатски държави със световните сили. "Десетилетия наред Китай се възползва от търговията... Време е това да спре. Президентът Тръмп обяви, че ще променим това. И за да поправим това, се нуждаем от решителност и именно това забелязахте тази сутрин", подчерта Помпео.

Висшият китайски дипломат Уан Ий обясни пред репортери, че новите мита не са коректен или конструктивен начин да се разрешават търговските проблеми между двете държави.

"Нашите инвестиции не обслужват правителство и нашите инвестиции тук не обслужват политическа партия, нито империалистическите амбиции на някоя държава", посочи Помпео. "Ние не финансираме мостове, с които да си осигурим лоялност", допълни той по-късно.

"Запитайте се следното - кой действително подкрепя самостоятелността и независимостта: инвеститорите, които работят, за да задоволят нуждите на потребителите, или тези, които те хващат в дългови капани?", попита държавният секретар.

Последният коментар е вербално кроше срещу инициативата на Китай "Един пояс, един път", чрез която комунистическата страна се опитва да се обвърже икономически с държави от Евразия чрез мащабни инфраструктурни проекти.

Същевременно в множество страни възникват притеснения, че финансовите спогодби водят до високи дългове и че реалната им функция е по-скоро да прокарват влиянието на Китай, отколкото да водят до развитие.

По-рано президентът Доналд Тръмп заплаши, че от 1 септември САЩ ще наложат 10-процентови мита върху китайски стоки за 300 милиарда долара.

Държавният глава обяви, че лидерът на Китай Си Цзинпин не действа достатъчно бързо за постигане на търговско споразумение с Вашингтон. 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Нашите представители току-що се върнаха от Китай, където проведоха конструктивни преговори за бъдещето на търговската сделка. Ние мислихме, че сме договорили сделка с Китай преди три месеца, но за съжаление Китай реши да предоговаря сделката преди да подпише.

Наскоро Китай се съгласи да закупи селскостопански продукти от САЩ в големи количества, но не го направи. В допълнение, моят приятел президентът Си заяви, че той ще прекрати продажбата на фентанил за Съединените щати - това никога не се случи и много американци продължават да умират!

Търговските преговори продължават и по времето им САЩ ще наложат на 1 септември допълнителни мита от 10 процента на стойност 300 милиарда долари на останалите китайски стоки и продукти, идващи от Китай. Това не включва останалите 250 милиарда долара, на които вече са наложени 25 процента мита. Ние сме готови да продължим нашите разговори с Китай за всеобхватна търговска сделка и чувстваме, че бъдещето между нашите две страни ще бъде светло!", сподели Тръмп в поредица от "туитове". 

Два дни преди това президентът обвини Пекин, че изчаква да види дали няма демократ да победи на президентските избори през 2020 г. и да възстанови предишните взаимоотношения между страните, които правителството определя като неблагоприятни за САЩ.

 

 

"Китай, Иран и други чуждестранни страни гледат кандидатите на Демократическата партия и "им текат лигите" в очакване на малкия шанс да търгуват с някои от тях в недалечното бъдеще. Те ще могат както никога досега да ограбват нашите любими САЩ. При президента Тръмп - НЯМА НАЧИН!"

Президентът на Щатите също увери журналисти, че не е обезпокоен от спада на промишления индекс Дау Джоунс и допълни, че смята да продължи да налага нови мита, докато двете страни не се договорят.