Бившият шеф на ДАНС, вицепремиер и вътрешен министър Цветлин Йовчев нарече краткото назначаване на  кадри на бившата ДС във външно министерство „дисонанс“ в средите на управляващите и предупреди, че противопоставянето на МВР и прокуратурата няма да доведе до добър резултат.

В предаването „Лице в лице“ Йвчев заяви, че лустрацията е трябвало да бъде свършена преди години и че днес „политическата ни система е болна и в резултат на това дава дефектен продукт“.

„Бъркаме, ако смятаме, че има някаква ламя ДС и тя е виновна за всичко“, каза Йовчев и добави, че трябва „да се смени моделът на издигане на кадри“.

Коментирайки взаимните обвинения между МВР и прокуратурата по повод разследването, свързано със строежа на автомагистрала „Хемус“, той припомни, че по закон „господар на целия процес е прокурорът“, но и че „прокуратурата без службите и ДАНС не може да направи нищо“.

„В момента едва ли би могло само със законови проблеми да реши този проблем. Вероятно ще трябват и персонални“, каза Йовчев, но отказа да споменава имена.

Главното по думите му е „да се сменят правилата “, т.е. „да има по-засилен парламентарен и граждански контрол върху институциите“ и „да има обективни критерии дали си вършат работата“.

Според Йвчев „спецсъдилищата по начина, по който бяха създадени приличат извънредни съдилища, а не на специализирани съдилища“.

Той каза, че те трябва да бъдат най-малко реформирани, а на въпрос дали трябва да има специализиран съд отговори отрицателно.

Според него трябва „да се върви към специализация на прокурори по видовете престъпления“, за да могат да водят досъдебните производства компетентно.