Задържането на Бойко Борисов не се прави с цел отвличане на вниманието - в това се обединиха в отделни изказвания президентът Румен Радев и лидерката на БСП и икономическа министърка Корнелия Нинова. А лайтмотивът - отказът на левицата България да окаже военна помощ на Украйна, за каквато обаче от "Демократична България" се обявяват. И това, според ГЕРБ, стои в основата на снощните арести.

Радев бе попитан дали управляващите се надяват фокусът днес и утре да не бъде върху визитата на военния министър на САЩ Лойд Остин, като очакването е той да настоява България да изпрати средства за противовъздушна отбрана (ПВО) на Украйна:

"Трябва да питате министър-председателя. Не се меся по никакъв начин в работата на правоохранителните органи", каза президентът.

Според него не можем да допуснем България да остане без адекватна противовъздушна отбрана.

"Виждате, че в съседни държави падат дронове. Очаквам след срещата с военния министър на САЩ Министерски съвет да даде ясна информация. Даването на въоръжение е въвличане на България във военния конфликт."

Нинова повтори позицията на левицата:

"Ако имате предвид под "нещо друго" разговори за износ на оръжие за Украйна, категорично не оръжие, боеприпаси, стоки с двойна употреба,  категорично "не" е  позицията на БСП. Това е пряко въвличане на България във войната, не искаме да ставаме част от войната, искаме мир, преговори."

И подчерта за пореден път, че това би имало тежки последици за страната ни. Не стана ясно какви.

Не знаех конкретно за ареста на Борисов, заяви Нинова, и подчерта, че от БСП критикуват управлението на ГЕРБ от години.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов също коментира задържанията от вчера, както и темата с отвличането на вниманието с помощта за Украйна. По първата тема заяви, че всичко трябва да се случва по закон, за да се затвори тази страница без реваншизъм. Надявал се, че изпълнителната власт ще докаже, че промяната не е просто да се арестуват лица, смятани за недосегаеми, а че всичко е по закон.

"ГЕРБ не са точно партия, а са една кооперация за осигиуряване на безнаказаност на бивши министри и функционери на властта. Естествено, че сега ще истеризират и ще твърдят какво ли не, но е добре да се придържаме към фактите", посочи той.

И допълни:

"Нашата позиция остава същата - България има пряк и насъщен интерес Украйна да успее да се защити. Защото ако Украйна не успее да се защити, ние сме следващите в списъка на Путин, който ще покаже на себе си и на цялата световна общност, че правото на силата важи. Тук сега борбата е това дали правото на силата важи или важат международните норми. В този смисъл Украйна отбранява освен собствената си територия - и нашата. В този смисъл ние трябва да окажем всяка необходима помощ, за да може тя да успее. Ние ще подкрепим включително изпращане на оръжие".

"Ще спорим" - каза Христо Иванов на въпрос за контрапозицията на БСП. 

Иначе Нинова коментира и издаването на форсмажор, казус, който раздели нея и останалите управляващи в последните дни.

"Българската търговско-промишлена палата издава сертификат за форсмажор на българските фирми. За да пристъпи към подобно действие, трябва да има акт на български държавен орган - министър на икономиката или Министерски съвет. Аз смятам, че в този момент не бива министър на икономиката да решава еднолично това. Извървяхме пътя, който изисква закона. А той е: правене на предложение, съгласуване с другите министерства. Коментирахме този случай в МС, още преди да го внеса.

Всичко това се прави с една-единствена цел - да спасим българската икономика. Обратното означава фалити, загуба на работни места, безработица и ниски заплати", отсече тя.

В парламента темата коментира днес и вицепремиерът Асен Василев, който на практика също потвърди, че арестът на Борисов и сподвижниците му е свързан с хазарта на Васил Божков.

"Това е много хубава стъпка. Действа се по сигнала на Васил Божков и доклад на Агенция "Държавна финансова инспекция" от миналото лято. Тя установи, че има вреда от 555 млн. лева заради бездействие на пряко ръководената от Владислав Горанов Комисия по хазарта. Тези данни бяха изпратени на българската прокуратура, която не предприе никакви действия да се защитят парите на данъкоплатците", каза вицепремиерът.

А по повод обвиненията на ГЕРБ, че това било репресия посочи - репресия е да се бият протестиращи под колоните на Министерския съвет - препратка към антиправителствените протести срещу кабинета "Борисов".

„Винаги съм вярвала, че справедливост в един момент ще има. В противен случай нямаше да тръгна на тези битки не само срещу г.н Борисов, но и срещу системата, която той успя да изгради за тези 12 години.“

Това пък заяви за Клуб Z евродепутатката Елена Йончева от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД). Тя е сред най-заклетите противници на Бойко Борисов и подаде сигнал срещу него за къщата в Барселона.

„Надявам се, вярвам, че в МВР са си свършили работата. Делото трябва да се гледа от български съд и само тогава ще разберем каква всъщност е истината. Мисля, че в момента е твърде рано за коментари“, допълни Йончева.

Тя допълни, че не би искала да сдвързва арестите с предстоящото посещение у нас на шефа на Пентагона Лойд Остин, както се заговори.

„Корупция има навсякъде. Но в България не е  просто корупция, а е грабеж, присвояване на част от активите на България, което се отрдзява на живота на всеки българин", завърши евродепутатката.