"Със сигурност има обективен видим интерес да бъде намерен начин, ако се стигне до поредните предсрочни избори, те да не бъдат правени от служебен кабинет, оглавяван от Главчев и с настоящия вътрешен министър. За да стане това, някоя от позициите, от които президентът трябва да избира, трябва да бъде попълнена, за да има алтернатива на Главчев като кандидат за премиер.

Това е в ръцете на парламента, как ще се случи, е тактически въпрос."

Думите са на председателя на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" в оставка Христо Иванов пред бТВ тази сутрин в коментар на конспиративните твърдения на Делян Пеевски, че президентът Румен Радев заедно с "Продължаваме промяната-Демократична България" и автентичното ДПС (на Ахмед Доган) щели да опитат да свалят парламентарната председателка от ГЕРБ Рая Назарян, за да сложат "свой" човек. Целта: държавният глава да посочи новия парламентарен шеф за служебен министър-председател след очертаващия се провал на третия мандат, а той - да отстрани Калин Стоянов като МВР министър.

Всички замесени отрекоха подобна "завера".

Има обаче и друг начин да се "попълнят" позициите измежду които президентът може да избира, "за да има алтернатива на Главчев". И топката в действителност е в полето на парламента. Става въпрос за двамата заместник-председатели на Сметната палата, като мандатите на настоящите отдавна изтекоха. Това позволява на депутатите да започнат процедура по избора на нови заместници, което би отворило ветрилото на т.нар. домова книга с потенциални премиери. (За това - малко по-подробно долу).

Какво налага смяната на Главчев и Калин Стоянов?

Но първо - какво се крие зад "обективния и видим интерес" от смяна на Димитър Главчев и Калин Стоянов?

Че сегашният служебен премиер обслужва персонално Пеевски обявиха не само от ПП-ДБ, но и депутатите на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Позоваха се на странните маневри на Министерския съвет в областните управи, където, както Клуб Z многократно писа, Главчев назначи масово кадри на Движението, считани за близки до (съ)председателя, а после махна част от тях, случайно или не, след като декларираха подкрепа за Доган. Единственото му обяснение бе, че всичко е законно.

Същото важи и за служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов, от когото ПП-ДБ сне доверие още като редовен министър в "сглобката". Но бе пламенно защитен от Пеевски и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Без изненада Главчев го направи свой министър, като се обоснова с желанието на синдикатите в МВР, с които единствено публично се срещна докато иначе редеше "на тъмно" кабинета си. Както и с развихрилия се преди изборите скандал с бившия главен секретар Живко Коцев - трябвало да има приемственост в МВР, обоснова се тогава сегашният премиер.

Обвиненията на обединението към Стоянов са, че протектира купуването на гласове от Пеевски. И че ще направи това и на задаващите се през октомври нови избори и то в контекста на разцеплението в ДПС. Т.е. Главчев и Калин Стоянов ще "играят" за санкционирания по "Магнитски" партиен лидер.

Оредялата "домова книга"

На този фон според промените в Конституцията, които Конституционният съд не събори с решението си от 26 юли, за служебен министър-председател се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник. В случая става дума за 10 позиции. На практика обаче са седем и изборът на президента изглежда сведен до Главчев и... Главчев.

Защо?

България няма обществен защитник, както и заместник. Омбудсманът Диана Ковачева бе избрана за съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург и встъпи в новата си длъжност на 17 април. Така страната остана без обществен защитник - още един потенциален служебен премиер - преди месеци. На прага на избирането на временния кабинет, в края на март, оставка изненадващо подаде и заместник омбудсманът Елена Чернева-Маркова. Маркова бе считана за единственото неполитически обвързано лице в "домовата книга". Мотивите за оставката й така и не бяха обявени, което породи спекулации доколко доброволна е била тя. 

И до днес парламентът не е отворил процедура по избора на нови титуляри на омбудсманската институция.

В БНБ пък в момента управляват кадри на ГЕРБ и ДПС. Управител е избраният м.г. за нов мандат кандидат на ГЕРБ - Димитър Радев. Подуправители са Петър Чобанов (номинация на ДПС - бивш депутат от Движението и министър на финансите в кабинета "Орешарски"), Андрей Гюров (номинация на ПП-ДБ, бивш депутат от ПП) и Радослав Миленков (избран през 2019 г. в мандата на последния кабинет "Борисов"). 

Случайно или не обаче, година след избора на Гюров, Комисията за противодействие на корупцията, за чието временно ръководство от години се твърди, че е близко до Пеевски, реши да му "открие" конфликт на интереси. Това принуди банката да го освободи, а той - да обжалва решението. На практика в момента вече не е със статут подуправител на БНБ, респективно - не е в списъка с потенциални премиери. Поне докато не се произнесе съдът. Пак случайно или не - той е единственото лице от този списък, което не е свързано с ГЕРБ и ДПС.

Докато Радев избираше премиер през март, всички от ръководството на БНБ, в т.ч. Гюров, изтъкнаха, че конституционните промени не са били консултирани с Европейската централна банка (ЕЦБ), което бе счетено като отказ на ЕЦБ да "пусне" някой от ръководството на народната банка да стане служебен премиер, и също дадоха заявка, че не желаят да бъдат избрани начело на служебен кабинет. Всъщност обаче няма категорична забрана - само, че ще е недалновидно БНБ да бъде въвлечена в политически процеси и то на финалната права на опитите на България да влезе в еврозоната.

Председателката на НС Рая Назарян пък вече обяви, че ще откаже, ако бъде посочена от Радев. 

Тактически въпрос

Председател на Сметната палата е Главчев - бивш депутат и председател на НС от ГЕРБ, сега служебен премиер, избран през юли м.г. от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. За подмяна на заместниците на (не)коалицията така и не ѝ стигна времето.Така в Палатата останаха Горица Грънчарова - Кожарева (свързвана в медийни публикации и политически твърдения с ДПС) и Тошко Тодоров (кадър на ГЕРБ) - и двамата избирани през 2015 г. (когато ГЕРБ управляваше с Реформаторския блок, АБВ и т. нар. патриоти). Мандатите им са 7-годишни, така че към днешна дата са изтекли.

Името на Кожарева бе замесено в скандала около противоконституционното отстраняване на бившия шеф на Сметната палата Цветан Цветков. Тя бе посочена за и.д. председател и въпреки възстановяването на Цветков от КС на поста, забрани да бъде допуснат до работното си място. От ПП-ДБ определииха тогава случващото се като "наказателна акция" заради пратените в мандата на Цветков в прокуратурата редица одитни доклади на държавни структури, управлявани под шапката на правителствата "Борисов". Припомниха и, че Горица Кожарева е съпруга на Михаил Кожарев - бивш член на прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет, защитник на Главния.

Така или иначе и Кожарева, и Тодоров също отказаха при първия "рунд", Тодоров дори със "семеен мотив". Предвид сочените публично връзки на Кожарева с ДПС, така или иначе бе малко вероятно Румен Радев, наричан от Делян Пеевски "мистър кеш", да се спре на нея.

Ето как председателят на СП Димитър Главчев се оказа единственият съгласен да се нагърби с работата на служебен министър-председател и наскоро изрази готовност да продължи. Ако обаче парламентът смени двамата или поне един от заместниците му с изтекли мандати, то изборът на Румен Радев за нов титуляр вече няма да изглежда така предизвестен.

Няма време

Тази опция е съвсем реална и депутати я обмислят, научи Клуб Z от няколко източника. Но откриването на процедурата и последващите номинации на нови заместници трябва да се случи буквално в рамките на дни - заради лятната августовска ваканция на парламента от 17-и (въпреки че той може да бъде извънредно свикан по всяко време) и заложения в основния закон двумесечен живот на служебния кабинет. Засега нагласата е изборите да са през октомври, което означава, че този месец Радев трябва да назначи и служебния премиер.

НС може да отвори и процедура за омбудсман, но тя отнема повече време и анти-Пеевски коалицията не вижда възможност да бъде доведена докрай преди на президента да му се наложи да посочи наследник на Главчев.

Засега не е ясно как парламентарните групи и независимите депутати биха гласували за отварянето на процедура по подмяна на заместник-шеф/ове на Сметната палата, но предвид изтеклите им мандати тя изглежда съвсем логична. Въпросът ще е в имената на кандидатите и потенциалната подкрепа за тях.

Логично е и ако парламентът я отвори, то ПП-ДБ да номинира Цветан Цветков - бившия председател на одитния орган, макар да има и грях към него. Както Клуб Z писа, обединението даде на Конституционния съд предсрочното му отстраняване м.г., което стана с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и винаги подкрепящата мнозинствата в онзи парламент "Български възход". КС се произнесе, че Цветков е бил неправомерно отстранен, но в деня, в който той трябваше да се върне на работа, ГЕРБ, подкрепена изненадващо от ПП-ДБ, набързо и тихо взе решение Кожарева да изпълнява председателските правомощия до избора на нов шеф на Палатата, за какъвто впоследствие бе избран Главчев. За последно за Цветков се заговори, след като на местните избори миналата есен се яви като кандидат за кмет на столичния район "Лозенец" от коалиция КОД (ДДД-ДЗ, БДФ).