Здравните власти към момента няма да издават препоръки за ограничаване на имунизирането с ваксината на „АстраЗенека“ при хора над определена възраст. 

„Към настоящия момент не смятаме за необходимо да забраняваме или да не прилагаме ваксината във възрастовата група над 55 г.“

Това каза в четвъртък здравният министър Костадин Ангелов по време на редовния брифинг за разпространението на коронавирусната епидемия в страната.

Миналия петък ваксината получи одобрение за ЕС, но редица от страните в съюза въведоха допълнително ограничение - тя се използва при хора или до 55 г. , или както е в Германия - до 65 г.

Причината е, че липсват достатъчно данни за ефикасността на продукта при възрастни, тъй като по време на досега проведените клинични изпитания процентът на хората над 55 г., които са били включени в изследванията, е твърде малък.

„Според кратката характеристика на ваксината тя не е забранена за използване над 55 г., няма достатъчно данни за изследванията в тази възрастова група. Приключват няколко клинични проучвания в САЩ. След като приключат, очакваме тази информация да бъде обогатена и да бъде променена кратката характеристика“, каза още министърът.

Той добави, че преди да започне ваксинацията с продукта на „АстраЗенека“ при възрастни хора, от министерството ще излязат с точни указания. По думите му решение сега би било прибързано и не би стъпвало на медицински показания.

Според предварително обявените дати на 7 февруари трябва да пристигне в България първата доставка от препарата за имунизация - 48 315 дози.

За целия месец се очакват 261 997 дози. А общо заявените количества от страната за продукта на "АстраЗенека" са около 4,5 млн. дози.

Водят се преговори за допълнителни доставки от иРНК ваксините

Българската държава води преговори за осигуряването на допълнителни количества от иРНК ваксини, „с оглед на сигналите, които получихме за аденовирусните ваксини, имаме данните за намеренията на фирмата, които не са окончателни, за намаляване“, съобщи още здравният министър.

„Когато станат факт, ще научите. Не очаквайте да кажа хоп, преди да съм скочил“, добави той.

Но повтори, че се водят такива разговори, има устни договорености и „ние сме доволни“.

Руската „Спутник“ и ЕС

В начален етап е процедурата за оценка на руската ваксина „Спутник V“ в Европейския съюз, като в момента текат научни консултации, каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Той добави, че е възможно след оценката от ЕМА (Европейската агенция по лекарствата) притежателят на разрешителното за употреба да организира дистрибуцията си не само около общите договори с ЕС, но и чрез договаряне с отделни страни членки.

„Новавакс“ с шанс да бъде одобрена в ЕС преди средата на годината

Чака се ЕК да сключи договор и с „Новавакс“ за първата антигенна ваксина. От комисията са стартирали процедура на предварителен преглед. По думите на Кирилов преди средата на годината има реален шанс да има следваща одобрена ваксина. 

Здравният министър обеща, че въпросите, които идват от личните лекари за ваксинацията при пациенти с онкологични заболявания на химеотерапия, хронично болни, ще бъдат разглеждани от ваксинационния щаб и експертни съвети.

„На голяма част от въпросите и ние търсим отговорите, но още ги няма“, добави той.