Според Валентин Попов от СФСМВР няма "толкова луд ръководител" в МВР, който официално да издаде заповед на други служители да превишат правомощията си и вероятно става въпрос за сериозен психологически натиск върху полицаите.

Това каза днес пред бТВ председателят на най-голямата синдикална организация в МВР по повод кадрите с полицейско насилие от 10 юли 2020 г.

"Всяко излизане извън ограниченията, наложени от закона, е или дисциплинарно нарушение, или престъпление." 

Това коментира още Попов, като каза, че "нещата са повече от ясни" - не трябва да се толерира надвишаване на правомощията.

Според председателя на УС на сидниката той лично не е участвал в охрана на масови мероприятия, но след тях често колеги му разказвали своите преживелици - неща, които го "карали да настръхва, също както настръхвах, докато гледах тези кадри". 

Според МВР синдикалиста - "може би целта (на комисията и днешните дебати в Парламента, б.р.) е този конкретен проблем да бъде разнищен докрай, но пак повтарям това е конкретен случай – единичен случай."

Той извади и следната логика:

"Тежките наказания, които евентуално ще бъдат наложени, или присъди, които ще бъдат издадени – те по някакъв начин смятате ли, че могат да гарантират, че това няма да се повтори?"

Тук му бе зададен въпрос - това означава ли, че не трябва да има никакви наказания.

"Ако въобще ги няма, със сигурност ще е по-зле", заключи той.

Според синдикалиста единственото решение е - "една дълбока реформа в министерството". Защото това, което виждаме в момента, е "резултат от нещо" и - "докато се вторачваме в дърветата, пропускаме да видим гората".

„Има образувани и приключени дисциплинарни производства и са наложени наказания дори са обжалвани и потвърдени от съда. Има и образувани наказателни производства“, заяви още Попов.

Той каза - че по това същото време, което гледаме на видеото, се случват и други неща - също толкова брутално насилие срещу служители на МВР (всъщност - невзимането на отношение на МВР часове наред, докато служителите бяха замеряни от неясно как изпуснати агитки, е плод на решение на ръководството му. А да се съпоставят "бруталността", когато имаш правомощие да вържеш човек с белезници, е напълно нерелевантно, б.р.)

„Контролът върху МВР е политически и е в ръцете на Народното събрание. Нека уважаемите народните представители вземат решение достатъчно тежки ли са наказанията, трябва ли да има други по-тежки и има ли други отговорни“, коментира днес Попов.

Попов попита защо временната комисия за полицейското насилие и депутатите поне малко не обърнали внимание и на обратната страна на медала – насилието над полицаи.

Той нарече МВР черна кутия.